Jedite brokulu ako se želite zaštititi od osteoartritisa - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedite brokulu ako se želite zaštititi od osteoartritisa

http://www.ordinacija.hr/budi-lijepa/mrsavljenje/lijecenje-debljine-je-dozivotan-proces/

Osteoartritis je jedna od najčešćih mišićno – skeletnih tegoba, a uglavnom pogađa starije stanovništvo. Trenutno ne postoji poseban program liječenja osteoartritisa, osim terapije protiv bolova ili potpunog zamjenjivanja zgloba. Kako biste si pomogli, održavajte tjelesnu težinu u normali, vježbajte i zdravo se hranite. Jedino tako ćete izbjeći operacije i naporna liječenja koja bi vas mogla čekati u budućnosti.

Najbitniji faktori koji utječu na pojavu osteoartritisa su pretilost i starenje. Pretilost može potaknuti brzo propadanje hrskavice u koljenu, što vodi nastanku osteoartritisa koljena, pokazalo je istraživanje iz 2009. godine objavljeno u časopisu Radiology. Iako je osteoartritis bolest koja se razvija polako, primijećeno je kako se kod nekih pacijenata taj proces odvija puno brže.

Sada britanski istraživači imaju savjet koju bismo hranu trebali jesti kako bismo se zaštitili od ove kronične bolesti: brokulu! Naime, za vrijeme procesa probave brokula stvara iznimno reaktivni sulforafan, tvar za koju se smatra da potiče sintezu bjelančevina koje štite stanice i čuvaju ih od raka, ali istovremeno usporavaju trošenje hrskavice zglobova povezano sa osteoartitisom.

“Rezultati ove studije vrlo su obećavajući. Pokazali smo da djeluje u tri laboratorijska modela, u stanicama hrskavice, tkivu te miševima. Sada želimo pokazati da djeluje na ljudima… Ne samo da bismo mogli liječiti osobe koje već boluju od osteoartritisa nego bismo mogli reći zdravim osobama kako oni mogu zaštititi svoje zglobove u budućnosti” objasnio je Ian Clark, profesor mišićnoskeletalne biologije Sveučilišta East Anglia, voditelj istraživanja.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo