Kelj je saveznik u borbi protiv raka

kelj1-povrce

Možda ga kao mali niste voljeli, no ako se dobro pripremi kelj može biti jako ukusan. I ne samo to, ovo višestruko hranjivo povrće izvrstan je saveznik vašeg zdravlja.

Kelj je lisnato povrće koje su poznavale još stare kulture Grka i Rimljana. Lišće i stabljika ove biljke su jestivi i prilično ukusni. Iako se najčešće priprema u obliku variva, kelj je izvrstan u složencima, pirjan, punjen nadjevom ili pržen.

ProkuliceKelj pripada obitelji kupusnjača i sadrži antikancerozne tvari, kao što su sulforan i indoli. Također obiluje betakarotenom te sadrži varijante vitamina A. Jedna šalica kelja ima gotovo dvostruko veću količinu vitamina A od dnevne preporučene.

Karotenoidi u kelju sprječavaju štetne utjecaje UV zračenja na oči, te ih štite od makularne degeneracije i katarakta. Istraživanja su pokazala kako konzumiranje hrane bogate karotenoidima i vitaminom A smanjuje rizik od razvoja katarakta i do 50 posto.

Kelj također sadrži gotovo cjelokupnu preporučenu dnevnu količinu vitamina C i E, pa čak i nešto kalcija. Vitamin C i nakon kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama, a u organizmu onemogućava djelovanje slobodnih radikala, koji utječu na razvoj raka. Da bi ta gotovo savršena slika bila potpuna, dodajmo i da kelj sadrži i mnogo vlakana i kalija.  Dijetetska vlakna pomažu probavi, održavaju normalnu razinu kolesterola i šećera, te reguliraju rad crijeva.

Znate li sve prednosti kelja?

  • KeljSulforan potiče tijelo na proizvodnju antikanceroznih enzima.
  • Indoli deaktiviraju snažne estrogene koji pospješuju rast tumora.
  • Antioksidansi, betakaroten, vitamin C i vitamin E pomažu pravilnom funkcioniranju imuniteta i štite od brojnih vrsta raka i srčanih bolesti.
  • Kalcij i kalij pomažu u održavanju normalnog krvnog tlaka.
  • Vlakna štite od raka debelog crijeva i rektuma.

S obzirom da je ova biljka dostpna gotovo cijele godine, u njemin prednostima možete uživati već danas. Mali savjet! Prilikom kupovine kelja birajte teže, tamnozelene glavice sa čvrstim središnjim dijelovima listova, a izbjegavajte lagane glavice jer to znači da su izgubile dosta vlage.
D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!