Osobe koje imaju problema s visokim tlakom svakog bi dana trebale konzumirati tri kivija. Preporuka je to znanstvenika Sveučilišta iz Osla koji provode istraživanje o utjecaju kivija na razinu krvnog tlaka.
Kozmetičkoj je industriji odavno poznato da kivi blagotvorno djeluje na kožu lica, a predstavlja i pravi rudnik vitamina i minerala. Kivi je odlično voće za buduće majke jer vitamini B grupe pomažu pravilnom razvoju fetusa.
Ovo voće značajan je izvor kalija koji regulira krvni tlak, a bogat je i folnom kiselinom koja pomaže sintezu proteina. Antioksidans lutein štiti vid, a vjeruje se kako i on pomaže kod visokog krvnog tlaka. Najbolje ga je jesti u svježeg, i to svakog dana, dok se veće količine preporučuju zimi. Kivi snižava kolesterol, neutralizira slobodne radikale, stimulira imunitet i pomaže eliminaciji toksina iz organizma.
Kivi svoje ljubitelje daruje korisnim nutricionističkim poklonima: bogatiji je vitaminom C nego naranča, sadrži više vlakana nego jabuka, a ujedno je bogat kalijem, što je bitno za prevenciju visokog tlaka. Kivi je također zahvalno voće za osobe koje imaju problema s probavom, jer je bogat vlaknima i djeluje poput blagog i učinkovitog laksativa. Sto grama kivija sadrži 61 kcal.
I zanimljivost za kraj: kivi je dobio ime po ptici s Novog Zelanda.
K. Horvat