Koraba, križanac između repe i kupusa, može se kuhati i služiti topla kao prilog ili je možemo ohladiti i izrezati te
poslužiti kao salatu.
Koraba sadrži vrlo mnogo vitamina C – jedna šalica kuhane korabe sadrži 150 posto RDA tog vitamina. Također obiluje kalijem i sadrži više od 10 posto RDA vitamina E.
Koraba (zajedno s prokulicama, keljom i kupusom) pripada porodici krstašica, a Nacionalni institut za rak istražuje ju zbog njenih potencijalnih antikanceroznih svojstava.
Moguće koristi: Vitamin C i vitamin E su antioksidansi, koji mogu spriječiti nastajanje kanceroznih tumora. Vitamin C pomaže protiv infekcija. Antioksidansi mogu također igrati ulogu u sprječavanju stvaranja ploča na arterijama, koje dovode do oboljenja koronarnih arterija.
Savjeti za pripremanje
- Izaberite glatke korabe, po mogućnosti bez mrlja. Lišće treba biti čvrsto i intenzivne boje.
- Može ju oguliti prije ili poslije kuhanja, premda se kora vrlo jednostavno ukloni nakon što je povrće kuhano.
- Ako želite jesti sirovu korabu, temeljito uklonite stabljike i koru. Također uklonite vlaknasti sloj ispod korabine kože.
- Sirova koraba se jede s umacima, začinjena octom ili u salati. Mesnati dio povrća možete koristiti poput repe, a lišće kao špinat.
- Korabu možete dodati juhama i varivima za vrijeme kuhanja. Možete ju pariti, a prije jela lagano pošpricati limunovim sokom i rastopljenim maslacem.
K. R.