Kruh je ipak dobar za srce! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kruh je ipak dobar za srce!

Iako su dosadašnja istraživanja pokazala kako hrana bogata ugljikohidratima podiže razinu šećera u krvi i remeti normalan rad krvnih žila, najnovija studija je otkrila kako svakodnevna konzumacija kruha, pogotovo integralnog, može spriječiti kardiovaskularne bolesti.

Do ovakvog su zaključka došli španjolski znanstvenici koji su identificirali metaboličke faktore povezane s blagotvornim djelovanjem kruha na lipidne, a time i na kardiovaskularno zdravlje.

j“Osobe koje svakodnevno jedu kruh, pogotovo onaj integralni, imaju zdraviji profil lipida odnosno nižu razinu lošeg LDL kolesterola i višu razinu dobrog HDL kolesterola od osoba koje konzumiraju kruh povremeno ili ga ne jedu uopće. Naše istraživanje je također pokazalo da je njegova redovita konzumacija povezana s nižom koncentracijom inzulina”, pojasnio je autor istraživanja profesor Rafael Llorach sa sveučilišta Barcelona.

Naime, kad tijelo ne odgovora na ispravan način na inzulin, glukoza ne može doprijeti do unutarnjih dijelova stanice pa se nakuplja u krvi. Ovaj mehanizam – otpornost na inzulin – predstavlja ključni patološki proces u razvoju dijabetesa tipa 2, koji je također povezan s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Ako želite kod kuće ispeći kruh s cjelovitim zrnom, svakako isprobajte recept za Grčki kruh.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo