Rezultati najnovijeg kanadskog istraživanja su pokazali kako osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 mogu osjetiti značajno smanjenje razine šećera u krvi i krvnog tlaka ako prehrani dodaju grah i ostale mahunarke.
Slanutak, leća i grah su bogati proteinima i vlaknima, a mogu poboljšati zdravlje srca. Spomenute namirnice imaju niski glikemijski indeks koji može pomoći u kontroli dijabetesa.
“Iako smo znali da su grahorice dobre za srce, naše je istraživanje otkrilo kako mahunarke štite dijabetičare snižavajući njihov krvni tlak, ali i šećer u krvi”, pojasnio je voditelj istraživanja dr. David Jenkins sa Sveučilišta u Torontu.
Iako znanstvenici još uvijek ne mogu sa sigurnošću potvrditi zašto mahunarke imaju povoljan učinak na razinu šećera u krvi i krvni tlak, razlog se najvjerojatnije krije u proteinima, vlaknima i mineralima kojima obiluju spomenute namirnice.
Grah ima visoku energetsku vrijednost. Bogat je gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, lecitinom te mineralima; natrijem, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, magnezijem, cinkom… Grah snižava kolesterol i trigliceride u krvi pa se preporučuje oboljelima od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.
Leća je iznimno bogata proteinima, a sadrži malo masnoća i kalorija. Obiluje folnom kiselinom, a sadrži i priličnu količinu kalija, željeza i bakra. Sićušna je mahunarka posebno korisna za
bolju kontrolu poremećaja povezanih sa šećerom u krvi. Naime, velika količina
vlakana sprječava nagli porast razine šećera nakon obroka.
Slanutak krije brojne zdravstvene prednosti. Obiluje proteinima i željezom pa je idealan za osobe koje žele crveno meso zamijeniti namirnicama biljnog porijekla. Slanutak je također bogat vlaknima, a pomaže u snižavanju kolesterola.
K. R.