Kombinirate li najbolje od mesa, povrća i voća dobit ćete mediteransku prehranu koju je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasila iznimno zdravom i preporučljivom.
Namijenjena je svima koji žele zdravo živjeti, a pomaže i u prevenciju mnogih bolesti. Brojni nutricionisti je preporučaju i kao jedinu zdravu dijetu, a nije nimalo zahtjevna za provođenje.
– Mediteranska prehrana je za naše južno podneblje primjeren način hranjenja, ali kontinentalni dio sigurno ne prakticira takvu prehranu, što zbog klime i dostupnosti ribe, što zbog načina života. Ali, navike se mogu poboljšati usvajanjem nekih principa mediteranske prehrane – malo šećera, puno povrća i voća, čaša vina (deci), orasi i voće za međuobroke, lagani sirevi (ne tvrdi sušeni), te riba često na jelovniku – ističe nutricionist Branimir Dolibašić koji je i pripremio dva jednostavna i zdrava jelovnika za one koji se žele hraniti po principu mediteranske prehrane.
Mediteranski jelovnik # 1
Doručak
- 1,5 šalica zobene kaše s mlijekom
Međuobrok prijepodne
- 70 g očišćenih usitnjenih oraha (nepuna mala šalica)
Ručak
- 1 šalica riže
- 2 fileta brancina
- 2 sirove naribane mrkve srednje veličine
- 1 žlica octa za salatu
- 1 šalica naribanog kupusa
- 4 čajne žlice maslonovog ulja za pripremu
- 1 češanj češnjaka i peršin za pripremu
Međuobrok popodne
- 1 dcl crnog vina, tipa plavac
- 1 srednja breskva (promjer 5-6cm)
Večera
- 1 graham pecivo srednje veličine
- 1 šalica rajčica salata s celer stabljikama
- 3 pune jušne žlice narezane mozzarelle ili skute
Večernji obrok
- 1 šalica čaja zaslađenog medom ili stevijom
Mediteranski jelovnik # 2
Zajutrak
- 1 čašica svježe pripremljenog soka od naranče
Doručak
- Pola šalice zobenih pahuljica
- Pola šalice jogurta (3,2% masti)
- 2 čajne žlice mljevenog rogača
Međuobrok prijepodne
- 1 graham pecivo (kruh od punog zrna)
- 100 g purećih prsa de luxe 1%mm
- 1 šalica zelene salate
- 1 srednja jabuka
Ručak
- 23 badema (1/4 šalice)
- Pola šalice crnog grožđa
- 1 srednja breskva
- 1 šalica jagoda
- Pola šalice skute (sir 7% mm)
- 1 dcl crvenog stolnog vina (12 vol%)
Međuobrok popodne
- 1 file tune
- 1 šalica makarona
- 1 čajna žlica lanenog ulja
- 1 šalica brokule (vrhovi s cvijetom)
- 1/2 šalice zelenog graška u zrnu
- 1 čajna žlica maslonovog ulja
Večera
- 1 šalica krastavaca (svježi, sirovi)
- 2 šnite mozzarelle
- 1/2 pilećih prsa (85 grama)
- 1 šalica rajčice
- 1 šalica matovilca (repušac)
Maja Posavec
Foto: Hrvoje Jelavić/ PIXSELL