Hrana i recepti

Hrana i recepti

Namirnice koje čuvaju zdravlje srca

Možda do sada niste pomislili da biste trebali jesti i određene namirnice koje se brinu za zdravlje srca, stoga vam danas donosimo popis onih koje trebate uključiti u svakodnevnu prehranu!

Avokado

Možete ga jesti samoga, ali i kao dodatak sendviču ili salatama. Avokado snižuje loš, a podiže dobar kolesterol. Osim toga, sadrži zdrave masnoće i pomaže pri apsorpciji beta karotena i likopena, koji su ključni za zdravo srce.

Losos

Losos također sadrži omega-3 masne kiseline te antioksidanse, koji štite tijelo od brojnih bolesti i djelovanja slobodnih radikala. Losos je cijenjen i kao namirnica koja sprečava visoki tlak. Ako ga jedete dva puta tjedno smanjit ćete rizik od srčanog napada za trećinu. Pri kupovini lososa provjerite da se radi o prirodnom uzgoju, te da ne sadrži previše pesticida i insekticida. Ako niste ljubitelj lososa, probajte tunu, skušu i sardinu.

Maslinovo ulje

Brojna istraživanja potvrđuju pozitivne učinke maslinovog ulja. Korištenje ekstra djevičanske verzije u svakodnevnoj prehrani smanjuje rizik od oboljenja od srčanih i bolesti krvožilnog sustava, te snižuje kolestero.

Orasi

Orasi sadrže omega-3 masne kiseline i odličan su izvor zdravih masnoća, mono i polisaharida. Sadrže slične tvari kao i maslinovo ulje. Barem jednom mjesečno konzumirajte orahe, ili druge orašaste plodove.

Jagode, maline i borovnice

Za koje god bobičasto voće se odlučili, jedite ga u neograničenim količinama. Osim pozitivnog učinka na srce i krvožilni sustav, “bobice” su korisne i kod raznih upala te smanjuju rizik od oboljenja od raka.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo