Hrana i recepti

Hrana i recepti

Namirnice koje sadrže dovoljno vitamina B12, a nisu mesni proizvodi

Brojni ljude traže zamjenu za meso u obliku alternativnih životinjskih proizvoda kako bi održavali zdravu težinu i srce.

Vegeterijanci imaju sniženi krvni tlak i razinu kolesterola, što je povezano sa samnjenim rizikom bolesti srca i nekih oblika raka. Ipak, postoji mogućnost nedostatka važnih vitamina, poput vitamina B12 koji se uglavnom nalazi u mesu. Taj vitamin neophodan je za rad mozga i čišćenje organizma. Manjak B12 izaziva osjećaj umora, mučnine, slabost u mišićima, trnce u rukama i nogama.

Cjelovite žitarice za doručak

Započnite svoj dan žitaricama s granolom ili onima s niskim udjelom šećera. Provjerite deklaraciju i ako piše da sadrži 100 posto preporučene prehrambene dozvole (RDA) trebali biste dobiti minimalno 2.4 mikrograma po serviranju. Žitarice možete jesti i navečer kao užinu.

Kravlje mlijeko

Za neke ljude laktoza (šećer u kravljem mlijeku) može izazvati negativni utjecaj na probavni sustav. No, za one koji mogu tolerirati mlijeko, mlijeko je bogato hranjivim tvarima poput proteina, kalcija, fosfora, kalija i, da, B12. Sa 1,2 mikrograma B12 po šalici, pijenje 2 šalice mlijeka dnevno može vas dovesti do vašeg dnevnog cilja. Dodajte ga u obogaćenu žitaricu i imate visoke količine B12.

Jaja

Jaje vam daje dio visokokvalitetnog proteina plus 0,6 mikrograma ovog esencijalnog vitamina. Ali zaboravite samo na bjelanjke, jer žumanjak je mjesto gdje se nalazi B12. Pomiješajte jaje s povrćem ili napravite vrhunski tost.

Grčki jogurt

Poput mlijeka, grčki jogurt sadrži mnogo proteina i B12 (1,3 mikrograma po šalici). Samo pazite da kupite obične, nezaslađene kako biste izbjegli dodani šećer. Dodajte borovnice ili jagode na vrhu jogurta za prirodnu slatkoću.

Hranjivi kvasac

Kao što mu ime sugerira, ona pruža obilje prehrambene vrijednosti od proteina do željeza, a utvrđeno je i B12. Dobivate oko 2,4 mikrograma u manje od jedne žlice – to je 100 posto vaše RDA. Posipajte kvasac u juhama, u pečeno povrće, tjesteninu ili čak kokice.

4 “zdrave” namirnice koje biste trebali izbjegavati za doručak

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo