Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ojačajte nokte hranjivim namirnicama!

Krhki, oštećeni nokti koji su promijenili boju mogu ukazivati na nedostatak hranjivih tvari ili čak zdravstvene probleme, kao što je hipotireoza. Stoga, ako želite lijepe i čvrste nokte, morate prije svega voditi računa o vlastitom organizmu.

Dobro uravnotežena prehrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima godi zdravlju organizma i pomaže u izgradnji čvrstih noktiju.

kVoće

Voće obiluje vitaminima koji doprinose jačanju noktiju. Sočni plodovi su sjajan izbor ako trebate zdrav zalogaj ili slastan desert. U odlične voćne izvore esencijalnih vitamina se ubrajaju: sušene marelice (vitamin A), kivi (vitamin C), banane (vitamin B6). Borovnice, kupine i grožđe također obiluju antioksidansima koji promiču dobro zdravlje.

Povrće

Povrće predstavlja pravu riznicu vitamina i minerala koji gode kako zdravlju cijelog organizma tako i noktima. Slatki krumpir, mrkva i tamno zeleno povrće – kao što su brokula i šparoge – obiluju vitaminom A. Mrkva sadrži vitamin B6, dok špinat i ostalo zeleno lisnato povrće obiluje kalcijem, željezom i antioksidansima.

lŽitarice

Ječam je samo jedna od žitarica koja sadrži biotin (vitamin B-kompleksa) i proteine koji mogu pridonijeti zdravlju noktiju. Brojne cjelovite žitarice koje sadrže zdrave složene ugljikohidrate. Oni u kombinaciji s vitaminima i mineralima izgrađuju snažne nokte. Smeđa riža, zob, raž i heljda također obiluju vitaminima A i B. Pivski kvasac, koji se koristi za proizvodnju kruha, je bogat vitaminima B-kompleksa i cinkom.

Jaja

Jaja sadrže bjelančevine koje predstavljaju pravo pogonsko gorivo za organizam. Jaja također sadrže vitamine A i E te kalcij, dok se biotin nalazi u žumanjku. Ovaj vitamin B kompleksa može ojačati krhke i suhu nokte. Osim toga, jaja su također dobar nisko kalorijski obrok.

Grahorice

Ako ste vegetarijanac ili samo želite izbjeći pretjeranu konzumaciju crvenog mesa, soja i druge mahunarke su dobar izvor proteina za uravnoteženu prehranu. Soja također sadrži biotin. Osim soje, leća je dobar izvor vitamina B6 i sumpornih aminokiselina.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo