Hrana i recepti

Hrana i recepti

Omega-3 pomaže pacijenticama s rakom dojke

Čak jedna trećina žena oboljelih od raka dojke koje se liječe imaju
probleme s pamćenjem ili rječitošću. Istraživači smatraju kako bi se
rješenje moglo skrivati u omega-3 masnim kiselinama.

Inhibitori aromataze lijekovi su koji se propisuju ženama kako bi se spriječio povrat raka dojke. Oni snizuju razinu estrogena u tijelu kako bi spriječili povrat raka dojke. Bez terapije, veće su vjerojatnosti da bi se ova maligna bolest vratila.

Kao i drugi lijekovi, i inhibitori aromataze imaju svoje nuspojave, uključujući bol u zglobovima ili promjene kognitivnih funkcija koje otežavaju dugotrajniju upotrebu ovog lijeka.

Upravo su ove smetnje česte pritužbe pacijentica.

Kako bi pronašli bolje rješenje za oboljele od raka dojke, istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Ohio State udružili su snage s nutricionistima i proučavali vezu između konzumacije masnih kiselina i žena koje su prošle menopauzu.

Tvrde kako je uzimanje masnih kiselina sigurno za vrijeme kemoterapije te bi ono moglo pružiti nadu ženama koje ne mogu dobro podnijeti nuspojave lijekova protiv raka dojke jer ove kiseline mijenjaju način na koji stanice komuniciraju međusobno.

“Već na samom početku, fascinirala su me istraživanja koja su ustanovila vezu između omege-3 i mineralne gustoće kostiju, no tek kada je moja baka imala nekoliko lumbalnih fraktura, prijelom kuka i na kraju završila u domu za starije osobe da se moje zanimanje za masne kiseline formirao”, otkrila je nutricionistkinja Tonya Orchard.

Njen tim trenutno provodi istraživanje kojim se nada pokazati kako omega-3 masne kiseline mogu pomoći ženama koje konzumiraju ove lijekove koji blokiraju estrogen.

Omega-3 masne kiseline šalju signale stanicama vezane za upalu, a istraživači se nadaju kako će uspjeti dokazati da one mogu pomoći ženama boriti se i pobijediti ovu malignu bolest. Također, koncentriraju se i na kognitivne simptome koji se javljaju s kemoterapijom, tj. proučavaju mogu li omege-3 zaštititi kognitivne funkcije pacijentica.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo