Pravilna prehrana igra važnu ulogu u prevenciji i liječenju dijabetesa. Konzumacija zdravih i dobro uravnoteženih namirnica može pomoći u smanjenju šećera u krvi i upravljanju simptomima dijabetesa tipa 2.
Ugljikohidrata
i šećeri u prehrani dijabetičara
Dijabetičari trebaju biti na oprezu
kad je riječ o “dobrim” i “lošim” ugljikohidratima. I dok
oni “dobri” sadrže složene ugljikohidrate koje organizam sporije sagorijeva,
pomažući stabilizirati glukozu u krvi, “loši”
ugljikohidrati uzrokuju podizanje razine inzulina u krvi i treba ih
izbjegavati. “Loši” ugljikohidrati se nalaze u
šećeru, rafiniranom bijelom brašnu, kukuruzu šećercu i nažalost, voću i
sokovima. Zbog vrijednih hranjivih tvari u voću, osobe s
dijabetesom mogu ih konzumirati u malim količinama, do je voćne sokove najbolje
izbjegavati.
Grah za
dijabetes
Stručnjaci preporučuje pola šalice
graha dnevno. On sadrži ugljikohidrate i proteina kao 30 grama mesa. Grah također sadrži magnezij i vlakna.
Vlakna za šećernu bolest
Vlakna
se obavezno moraju naći na tanjurima osoba oboljelih od dijabetesa jer smanjuju
šećer u krvi. Ona su pokazala sjajne rezultate u sprječavanju
napada dijabetesa, a mogu i sniziti razinu LDL kolesterola. Žitarice i grah su odličan izvor vlakana, kao i orasi, većina voća i
povrća. Krumpir i jabuke
sadrže posebno mekanu vrstu vlakna koja se lako probavljaju. Preporučena količina vlakana u prehrani iznosi 25 do 30 grama dnevno.
Orašasti plodovi:
dijabetička superhrana
Orašasti plodovi su odličan izvor
vlakana i magnezija, neophodnih nutritivnih sastojaka dijabetičke prehrane. Ovi plodovi obiluju omega-3 masnim kiselinama i drugim zdravim masti
koje pomažu usporiti probavljanje ugljikohidrata, što dovodi do snižavanja
šećera u krvi.
Proteini – dobar izbor za
dijabetičare
Dodavanjem proteina u svaki obrok pomažete
sporijem otpuštanju šećera u krvi. Jedna četvrtina svakog
obroka bi se trebala sastojati iz proteinske hrane, savjetuje stručnjaci.
I za kraj valja naglasiti kako se, uz pravilnu prehranu,
simptomi dijabetesa tipa 2 mogu ublažiti, pa čak i izbjeći.
K. R.