Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovih će 5 prirodnih pripravaka brzo ublažiti grlobolju

Foto: Shutterstock

​Ako vas boli grlo sigurni smo da su vam misli usmjerene samo na jedno: Kako umanjiti bol?

Kada je u pitanju bakterijska bolest, pomoć možete potražiti u domaćim pripravcima,  savjetuje to drJeffrey Linder iz Bostona.

Evo kako si možete pomoći:

1. Grgljajte slanu vodu

Prema tvrdnjama liječnika, grgljanje slane vode nekoliko puta na dan može smanjiti otekline na grlu i omekšati sluz, što pomaže izbacivanju iste. Liječnici generalno preporučaju otopinu koja se sastoji od pola čajne žlice soli i jedne šalice tople vode. nakon grgljanja vodu ispljunite.

2. Pastile ili bomboni od mentola

Korištenjem pastila stimulirate proizvodnju sline, što će učini grlo vlažnim pa će vam samim time biti lakše gutati. Kako biste pojačali djelovanje, odaberite one s efektom “hlađenja” poput eukaliptusa ili mentola.

Okrepljujući sok od poriluka pročišćuje organizam i djeluje protuupalno

3. Sirupi

Ako vas i ne muči kašalj, sirupi protiv njega mogu ublažiti osjetljivost grla. Baš poput pastila i oni mogu omogućiti trenutno olakšanje.Sirup od mrkve tradicionalni je prirodni lijek protiv kašlja, a isto se odnosi i na sirup s đumbirom i mentom

4. Ne zaboravite na tekućinu

Tekućina je iznimno važna kada je organizam bolestan. Ako niste ljubitelj obične vode pripremite čajeve koji jačaju otp​o​rnost organizma i pružaju zaštitu od upala.

Začinima protiv gripe i prehlade! Donosimo recept za “Zlatno mlijeko”

5. Pileća juha

Istraživanja potvrdila da aroma, začini i temperatura juhe može pročistiti dišne putove koji zadaju najviše problema. Sastojci pileće juhe djeluju antibakterijski i sprečavaju infekciju gornjih dišnih puteva. Vruća juha, osim toga povećava tjelesnu temperaturu i ublažava bolove.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo