Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovim namirnicama ublažite proljetne alergijske reakcije

Foto: Shutterstock

Ptice sretno cvrkuću, grane u parku su pune cvijeća, a vaši džepovi puni mokrih maramica. Pitate se kako uživati u proljeću kad svake godine u isto vrijeme muku mučite s alergijama… Otkrivamo vam kako određene namirnice mogu olakšati vaše trenutno stanje.

Alergija je preosjetljivost obrambenog sustava organizma, tj. promijenjena reakcija na inače neškodljive tvari iz okoliša. Riječ alergija dolazi od grčke riječi allos(drugi) + ergon (rad). Naziv se obično koristi da se uputi na preosjetljivost na antigen (alergen) iz okoliša (atopijska alergija ili kontaktni dermatitis) ili na medikamentnu alergiju.

Pogledajte listu namirnica koje će pomoći ublažiti alergijske reakcije:

Jogurt

Probiotici se neće pobrinuti samo za dobar rad crijeva, oni također mogu uništiti alergijske reakcije. Rezultati jedne studije navode kako su alergičari koji su počeli piti jogurt imali nakon nekog vremena značajno niže razine antitijela koje aktiviraju simptome alergije. “Probiotici su kao mudar prijatelj, pomaže našem tijelu shvatiti kada bi trebali biti uznemireni ili otpustiti ta antitijela ili kada bi bilo bolje da se smirimo”,  napominje dr. Deborah Gordon za prevention.com.

Jabuke

Jabuke su pune kvercetina koji je jedinstveni bioflavonoid, poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima zbog čega ima snažan učinak na zdravlje. Antioksidativno svojstva kvercetina je njegova najbolje opisana karakteristika.  Djelovanje kvercetina sve više se istražuje u kontekstu prevencije te kao dodatna terapija u liječenju alergija. 

Jagode

Vitamin C iz ove ukusne namirnice ne samo da će ojačati imunološki sustav nego će zaustaviti histamin koji potiče lučenje tekućina u gornjim dišnim putovima, zbog čega grlo i je nadraženo, nos curi i stalno kišete. Jedna je studija pokazala da se unosom vitamina C u organizam smanjuje djelovanje histamina za 38 posto.

Kurkuma

Ovaj indijski začin je poznat stoljećima po svom protuupalnom djelovanju, a istraživači su shvatili kako kurkumin – aktivna supstanca u kurkumi može blokirati otpuštanje histamina kako bi se spriječile alergijske reakcije.

Sjemenke bundeve

Pune su magnezija – minerala koji opušta mišiće i otvara dišne putove kako biste lakše disali. Istraživanja pokazuju kako manjak magnezija povećava razinu histamina u organizmu. Magnezij možete pronaći i u brokuli, zelenom povrću, tamnoj čokoladi…

Znate li koja hrana najčešće izaziva alergijske reakcije?

Ana A

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo