Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pistacio štiti od raka!

Ako je vjerovati rezultatima najnovijeg istraživanja Sveučilišta Texas, pistacio bi trebao postati redoviti dio naše prehrane jer može smanjiti rizik od karcinoma. Ovaj orašasti plod je poznat po visokom sadržaju vitamina E poznatog kao gama tokoferol koji se povezuje s nižim rizikom od razvoja karcinoma.

“Poznato je da vitamin E pruža određeni stupanj zaštite od nekih oblika karcinoma. Viši unos gama tokoferola može ublažiti rizik od raka pluća”, izjavila je znanstvenica Ladia M. Hernandez.

kU istraživanju je sudjelovalo 36 osoba podijeljenih u dvije skupine. I dok je jedna grupa konzumirala svoju uobičajenu prehranu, druga je skupina prehrani dodavala i 50 grama pistacija (oko 117 zrna) po danu. Nakon četiri tjedna, sudionici koji su jeli pistacio imali su u krvi značajno više razine gama-tokoferola od onih koji nisu jeli orašaste plodove.

Istraživači naglašavaju da pistacio, kao i svi orašidi, obiluje masnoćama. Međutim, ako se konzumiraju u razumnim količinama, one mogu biti vrlo zdrave.

“Pistacio
spada u zdrave orašaste plodove. Smatram kako nikome od nas ne bi trebalo biti
teško u svakodnevnu prehranu uklopiti 50 grama ovih orašida kako bi se smanjio rizik
od raka pluća
, a bez značajnih promjena u indeksu tjelesne mase. Ostali izvori
hrane bogate gama-tokoferolom su orasi, kikiriki, soja te kukuruzno ulje”, kazala je Hernandez.

Orašasti plodovi poput
pistacija obiluju antioksidansima, što može pomoći u smanjenju kolesterola i borbi
protiv kroničnih problema, uključujući kardiovaskularne bolesti i demenciju. Treba
naglasiti da su masti iz oraščića su puno zdravije od onih iz
životinjskih proizvoda.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo