Kronična bubrežna bolest je često vrlo podmukla i oboljeli ne primjećuje nikakve smetnje do zadnjeg stadija bolesti. Za zdravlje bubrega od velike je važnosti smanjiti unos soli i šećera, a poželjne su tjelesna aktivnost i nepušenje. Zdrava prehrana je također ključna. Pogledajte koje namirnice preporučuju u svrhu prevencije bolesti.
Bijeli luk je odličan izbor jer ima jaka protuupalna svojstva i mogućnosti
snižavanja kolesterola. Kako je jakog okusa, nije potrebno dodavati sol
obrocima, što je iznimno važno za očuvanje zdravlja bubrega.
Poveće poput kelja, brokula i karfiola je puno vlakana, vitamina C i
K koje bubrezi trebaju kako bi funkcionirali. Kelj se ipak smatra zvijezdom jer
je odličan izvor željeza, beta karotena i kalcija. Dodajte ga jelima, čajevima
i voćnim sokovima.
Peršin je jedna od namirnica koja čisti bubrege od svih toksina.
Možete ga kombinirati sa svim jelima, a najbolje je od njega napraviti čaj.
Ribe poput sardina i lososa su pune zdravih masti, a odrasle osobe s
dijabetesom koje redovito konzumiraju ribe mogu znatno smanjiti rizik od
nastanka bolesti bubrega, potvrđuje jedna Britanska studija.
Brusnice su bogate antioksidantima i poznate po tome što pozitivno
djeluju na razne bolesti. One sadrže kinin koji izbacuje kiseline iz bubrega.
Izvor: womenosophy.com
A. A.