Hrana i recepti

Hrana i recepti

VODIČ KROZ ZDRAVE NAMIRNICE

Prepoznajete li ove zdrave namirnice? Koristile su ih i drevne civilizacije, a ovo su njihovi benefiti 

Ove namirnice i dandanas ostaju dio moderne kuhinje zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita. 

Prehrana je jedan od ključnih kotačića našeg zdravlja. Iako mnogi od nas preskaču zdrave namirnice pod pretpostavkom da su “lošijeg okusa”, ili da ih je komplicirano uvrstiti u svakodnevne obroke, osvještena hrana lako je dostupna svima i njezino uvođenje u svakodnevni život uopće ne mora biti komplicirano.   

Drevne Maje, civilizacija koja je cvjetala na području današnjeg Meksika, poznavali su vrijednost osvještene prehrane i koristili su namirnice koje su imale nevjerojatne benefite za tijelo i um, a među njima je i amarant.  

Amarant: Od rižota do pudinga  

Amarant, mala žitarica koja nudi bogatstvo nutrijenata idealnih za sve dobi – podrška su rastu, jačaju otpornost dječjeg organizma na infekcije, doprinose jačim kostima te preventivno djeluju na pobačaj. S obiljem kalcija, željeza i folne kiseline, ova se žitarica preporučuje i kod planiranja trudnoće.

Osim što je nutritivno bogat, amarant je svestrana namirnica koja se koristi za pripremu kokica, doručka, kaše, te kao prilog jelima poput rižota.  

dmBio amarant iz dm-ove ponude idealan je za pripremu čokoladnog pudinga od amaranta, bezglutenskih slatkih kuglica i variva. 

Pirovo brašno: Zdravija verzija brašna 

Pirovo brašno predstavlja zdraviju alternativu običnom brašnu, manje je kalorično od pšeničnog brašna te ima visok udio hranjivih tvari, vlakana, vitamina i minerala. Bogato bjelančevinama, a lako probavljivo, ovo je brašno idealno za pripremu raznih slastica, kruha, peciva, ali i grisina. 

dmBio brašno od pira pravi je izbor za pripremu hrskavoga domaćeg müslija, veganskih muffina s jabukama i cimetom te integralnih kolačića s đumbirom. 

Shutterstock

Quinoa: Odlična za vegetarijanske i veganske menije 

Quinoa se izdvaja kao izvrstan izvor esencijalnih aminokiselina, vlakana, željeza i magnezija, a posebno je važna u prehrani vegetarijanaca i vegana. Može se koristiti kao prilog jelima s povrćem i mahunarkama ili kao sastojak u salatama, juhama, ali i kao zamjena za rižu.  

dmBio quinoa orašastog okusa, meke i hrskave teksture, izvrstan je izbor za raznovrsne recepte poput slatkog doručka s kvinojom, čokoladne pločice s kvinojom, tofu zdjele s kvinojom, zelenog variva s kvinojom, krekera od kvinoje i sjemenki, proteinske salate s kvinojom i popečaka od kelja i kvinoje. 

Heljda: Za zdravlje i ljepotu kose, noktiju i kože 

Heljda, bezglutenska žitarica, sadrži esencijalne sastojke poput magnezija, kalcija, kalija i željeza, što je čini posebno zanimljivom vegetarijancima i veganima. Sadrži brojne zdravstvene prednosti – regulira razinu šećera u krvi, pomaže kod dijabetesa i proširenih vena te smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka. Heljda je bogata i silicijevim dioksidom, spojem koji kosi vraća sjaj, jača nokte i čini kožu ljepšom. Zbog svog velikog udjela proteina i bjelančevina, posebno se preporučuje sportašima

dmBio heljda nudi ravnotežu u prehrani i lako ju je uvrstiti u razne recepte kao što su heljdina kaša, popečki od heljde i kelja, slani štapići od heljdinog brašna te čoko-krema od heljde. 

Proso: Može u slanim, ali i u slatkim kombinacijama 

Proso, bezglutenska žitarica, dobar je izbor za osobe s celijakijom ili one koje su osjetljive na gluten, a bogata je i visokokvalitetnim proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima poput željeza, magnezija i folne kiseline. Pruža nove dimenzije okusa i obogaćuje prehranu. Proso pomaže kod visokog kolesterola, inzulinske rezistencije te probavnih problema. Također, može doprinijeti prevenciji anemije, ali i dijabetesa, zbog svog niskoga glikemijskog indeksa. Bogatstvo vlakana potiče osjećaj sitosti i pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. 

Isprobajte dmBio proso kao prilog ili dodatak juhama i salatama. Njegova svestranost čini ga ukusnim dodatkom raznim jelima, poput pudinga od prosa s kokosom i šljivama, nabujka od prosa, kroketa s prosom i tofuom, kruha s prosom, cheesecake od prosa te kocki od prosa s mrkvom i čokoladnog pudinga s prosom. 

Cejlonski cimet: Začin koji donosi zdravlje 

Cejlonski cimet je aromatična začinska biljka poznata po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Istraživanja pokazuju pozitivne učinke na dijabetes, kolesterol, pamćenje, artritis i kožna oboljenja. Primjene uključuju čaj za prehladu, recepte za mršavljenje, očuvanje zdrave kože i kose. 

Može se ubaciti i u kavu, čaj, jogurt, zobene pahuljice, voćne salate i brojna slatka i slana jela. dmBio cejlonski cimet visokokvalitetna je opcija idealna za obogaćivanje okusa vaših omiljenih jela i napitaka, poput hibiskus lattea, sočnih cimet rolica i prhkih kocki s borovnicama. 

Mljeveni lan: Dragocjen izvor željeza 

Mljeveni lan, dobiven iz organskih sjemenki lana, bogat je vlaknima, vitaminima i željezom. Pomaže u regulaciji probave, održavanju mišićne mase, podržava zdravlje srca i kože.  

dmBio mljeveni lan možete uključiti u pripremu jutarnjih napitaka, smoothieja, kolačića ili pekarskih proizvoda te ga koristiti u pripremi salata ili kao dodatak jelima. 

Leća: Proteinima bogata mahunarka 

Leća, mahunarka bogata vlaknima i željezom, predstavlja odličnu zamjenu za crveno meso. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, smanjenju kolesterola i potiče zdravu probavu.  

dmBio leća može se pripremati na različite načine i uključiti u pripremu raznih jela, poput humusa, lososa s lećom, raznovrsnih popečaka i kroketa. 

Shutterstock

Bulgur: Brza i hranjiva opcija koja ubrzava probavu 

Bulgur je prehrambeni proizvod od pšenice koji se koristi u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Brzo se priprema, a pomaže sniziti kolesterol, ubrzati probavu i kontrolirati šećer u krvi. Bulgur, polukuhana, osušena i zdrobljena pšenica, pruža velike količine kalija, željeza i B vitamina. Benefiti uključuju prevenciju zatvora, smanjenje rizika od dijabetesa i bolesti srca te zaštitu od određenih vrsta karcinoma. Idealan je saveznik u borbi s viškom kilograma jer potiče rad probave i ubrzava metabolizam. 

dmBio bulgur može se koristiti kao prilog jelima, salatama i kao sastojak za razna jela, poput tabbouleh salate, kremastih bulgura sa slanutkom i popečaka s bulgurom. 

Ove namirnice i dandanas ostaju dio moderne kuhinje zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita. Uvrstite ih u svoju prehranu i otkrijte tajnu ravnoteže i vitalnosti koju su poznavali i cijenili već tisućama godina. 

Sadržaj nastao u suradnji s dm-om.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo