Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prirodnim začinima protiv raka

Prevencija raka je dovoljan razlog da posegnete za začinima iz kuhinje i počnete ih upotrebljavati u svakodnevnoj prehrani.

Za prevenciju raka odavno se savjetuju određene namirnice, a mi danas pišemo o začinima.

Đumbir

Đumbir se odavno koristi u narodnoj medicini za liječenje raznih tegoba, od prehlade do zatvora. Iako se aroma svježeg i sušenog đumbira dosta razlikuje, njihova ljekovita svojstva su prilično slična. Konzumiranje đumbira umanjuje mučnine, a može se koristiti prilikom liječenja raka kako bi smirio želudac.

Ružmarin

Ova mediteranska biljka je odličan izvor antioksidanata. Najčešće se koristi u mediteranskoj kuhinji, a vi ga možete dodati juhama, umacima, kruhu, janjetini i govedini. Dobar je za liječenje manjih problema s jetrom, problema pri lučenju žuči te probavnih tegoba. Preporuča se za liječenje reumatoidnog artritisa i loše periferne cirkulacije. Ružmarin je, uz to, blagi antiseptik i sredstvo koje pospješuje zarastanje rana.

Kurkuma

Kurkimin ima začuđujuće velik spektar antioksidativnih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih, antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava. Ekstrakt kurkume se pomno istražuje i pokazalo se da može imati važu ulogu u prevenciji i liječenju nekih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, prostate, dojke i kože. Saznajte više u našem članku Kurkuma – iznimna začinska biljka.

Bijeli luk

Tretman češnjakom djeluje i kod pušača, piše Daily Mail, a ljudi koji redovno jedu to zdravo povrće rjeđe boluju od karcinoma čak i ako su izloženiji štetnim parama koje se smatraju okidačem bolesti. Hoćete li jesti svježi ili termički obrađen luk, ovisi o razlogu zbog kojeg ga trebate. Svježi je bolji u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. Kuhate li luk uz povrće, oslobađa se sastojak ahoin koji ga čini djelotvornim u borbi protiv raka i infarkta.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo