Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prokulice mogu biti od velike pomoći dijabetičarima

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da u svijetu danas ima više od 346 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a stručnjaci smatraju da će se bez intervencije do 2030. godine taj broj udvostručiti. Dijabetes postaje globalna epidemija, sa svim teškim zdravstvenim posljedicama. U našoj zemlji od dijabetesa boluje oko 300.000 osoba.

Nada za njih možda dolazi u obliku prehrane koja uključuje prokulice. Naime, iranski su istraživači ustanovili kako je ovo povrće uspjelo povećati ukupni antioksidacijski kapacitet krvi i smanjiti oksidativni stres kod pacijenata s dijabetesom (oksidativni
stres je povezan s nastupanjem otpornosti na inzulin, što na kraju dovede do
šećerne bolesti).

Istraživači Nacionalnog instituta za nutricionizam i istraživanje tehnologije hrane u Teheranu su u studiju uključili 81 osobu koja je bolovala od šećerne bolesti. Ispitanici su kroz razdoblje od četiri tjedna uzimali pet ili deset grama praha prokulica dnevno, dok su pak ispitanici treće skupine uzimali placebo.

Ispitanici koji su uzimali prah prokulica značajno su smanjili razinu malondialdehida, poznatog markera za oksidativni stres te LDL kolesterola.

Ako se odlučite i sami okušati “iranski recept” za dijabetes, istraživači vam još ne mogu savjetovati koju biste točno količinu prokulica trebali jesti za dobrobitan učinak. “Idealna doza prokulica još nije ustanovljena. Potrebno je provesti daljnje studije s različitim dozama kako bi se potvrdio učinak prokulica na povezane mehanizme”,
zaključili su voditelji studije objavljene u časopisu European Journal of
Clinical Nutrition
..

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo