Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prve šparoge, mišanca i divlja blitva stigle na tržnice… Iskoristite ovo superzdravo bilje

Shutterstock

Samoniklo bilje bogato je vitaminima i mineralima, a ima i antibakterijsko i antistresno djelovanje te snažan utjecaj na jačanje imuniteta. Biljke stvaraju prirodan antibiotik koji iz organizma uklanja loše bakterije, za razliku od sintetičkih antibiotika koji ubijaju i dobre bakterije.

Prirodna biljna oaza nudi ključ za prevenciju mnogih bolesti povezanih s modernim načinom života. U Hrvatskoj rastu čak 5553 različite biljne vrste. Od toga je 1000 jestivih, a 800 biljnih vrsta je ljekovito. Po bioraznolikosti prednjačimo u odnosu na druge zemlje. 

Iskoristite prednost koju možemo zahvaliti našem podneblju i jedite čim više samoniklog bilja dok mu je sezona. Ne preporučuje se branje na vlastitu ruku ukoliko niste vrsni poznavatelj jer i najmanja pogreška može imati dalekosežne pa čak i kobne posljedice.

Kumice na našim tržnicama i same su prepoznale trend te su uglavnom vrlo dobro opskrbljene ovim dragocijenim darovima prirode.

Šparoga

Smatra se jednim od najboljih izvora folne kiseline i beta karotena. Flavonoidi iz šparoge produljuju djelovanje vitamina C. Radi niske energetske vrijednosti, šparoge su odlična podrška dijetama. Nakon rezanja šparoga brzo propada pa je bitno pripremati ju svježu i dok je još tvrda.

Fuži, vrganji, šparoge – jelo prema receptu Anite Dujić

Šunka i šparoge s umakom od sira

Mišanca

Ova raskošna mješavina samoniklog bilja bogata je klorofilom i vlaknima. Također obiluje mineralima i vitaminima, osobito vitaminom C i karotinom. Snažan je antioksidans koji učinkovito čisti organizam i ima blagotvoran učinak na jetra.

Motar – divlje povrće s okusom mora odlično je za detoksikaciju i mršavljenje

Sirova dijeta i prehrana – je li zdravo jesti samo voće i povrće?

Divlja blitva

Bogata je magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem, obiluje ugljikohidratima, proteinima i biljnim uljima. Karakteristični sastojci blitve su također i lutein i zeaksantin – “vitamini za oči”. Djeluje povoljno na oko, te sprječavaju makularnu degeneraciju.

Danas pripremamo pečene srdele s lešo blitvom i krumpirom

Špinat ili blitva – pitanje je sad?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo