Hrana i recepti

Hrana i recepti

Samo dvije žlice maslinovog ulja štite vaše srce

Samo dvije žlice maslinovog ulja dnevno mogu smanjiti vaš rizik od razvijanja bolesti srca!

10 prednosti maslinovog uljaMnogo je razloga zašto je mediteranski režim prehrane jedan od zdravijih i popularninijih u svijetu! Njegov kamen temeljac – maslinovo ulje – brine se za lakše mršavljenje, obranu od senilne makularne degeneracije oka, štiti od dijabetesa i sprječava pojavu bolesti srca i krvnih žila.

Naime, ako u svoju prehranu uključite samo dvije jušne žlice maslinovog ulja dnevno, možete gotovo prepoloviti svoj rizik od razvijanja bolesti srca. Ako pak svakodnevno konzumirate jednu žlicu ovog ulja, možete smanjiti svoj rizik za otprilike 28 posto.

Do ovog su zaključka stigli španjolski istraživači koji su proučavali podatke o prehrambenim navikama preko 40.620osoba starih između 29 i 69 godina kroz razdoblje od 13 godina. Zanimao ih je utjecaj maslinovog ulja na zdravlje ispitanika.

Za vrijeme ove studije umrlo je nešto manje od 2000 osoba – ukupno 956 od raka i 416 zbog bolesti srca.

Kada su analizirali podatke, stručnjaci su ustanovili kako je stopa smrti zbog srčanih bolesti bila najniža kod osoba koje su konzumirale maslinovo ulje.

Ono je bogato mononezasićenim mastima i polifenolima – sastojcima koji mogu ublažiti upale u tijelu i tako smanjiti mogući rizik od stvaranja ugrušaka.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal od Clinical Nutriton.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo