Znanstvenici odavno znaju da određene vrste gljiva imaju antitumorski učinak. Međutim, što je s lako dostupnim bijelim šampinjonima?
Ove
popularne i ukusne gljive koristimo za pripremu gotovo svih jela, od
pizza do salata i umaka. Međutim, osim izvrsnog okusa, bijele gljive krase i brojni
hranjivi sastojci koji gode zdravlju. Tako je najnovije
istraživanje pokazalo da bijeli šampinjoni potiču aktivnost kritičnih stanica u
imunološkom sustavu organizma.
Dobra je vijest da su istraživači dokumentirali kako šampinjoni potiču imunološki sustav povećavajući proizvodnju proteina koji
se bore s uzročnicima bolesti. Spomenute gljive imaju pozitivan utjecaj na stanice imunološkog
sustava klasificirane kao dendritičke stanice.
A one mogu proizvesti bijele krvne
stanice poznate kao T-stanice koje su odlučujuće za jak i zdrav imunološki
sustav. Dendritičke
stanice deaktiviraju i uništavaju mikroorganizme poput bakterija i virusa ili
antigena. Štoviše, dendritičke stanice mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv raka.
Uz to,
znanstvenici su utvrdili da je efekt podizanja
imuniteta zahvaljujući šampinjonima povezan s njihovom količinom – dakle, više
gljiva – izraženiji imunološki odgovor. Stoga stručnjaci vjeruju kako je konzumacijom samo 100 grama šampinjona dnevno
moguće suzbiti rast tumora dojke kod žena.
K. R.