Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sezam ubrzava probavu i usporava starenje

Ova sićušna sjemenka, podrijetlom iz Indije, bogata je uljem. Neke ga vrste sadrže i do 60 posto.

Radi se o vrlo dragocjenoj masnoći: 84 posto njegovih masnih kiselina nezasićenog su tipa. Te su masnoće nužne za održavanje arterija mekanima i elastičnima. Gdje god se uzgajao bio je smatran ljekovitom hranom tj. namirnicom koja usporava starenje.

SezamDanas se zna da sezam svoju ljekovitost može zahvaliti obilju vitamina E – poznatom antioksidansu. Velik dio sezamova ulja u Europi se koristi za proizvodnju margarina i sjemenog ulja. U sezamovim sjemenkama postoje i dva posebna spoja – sezamin i sezamolin: riječ je o vrlo dragocjenim supstancijama koje snižavaju kolesterol u krvi, ubrzavaju probavu te smanjuju stvaranje kolesterola u jetri. Osim što ga možemo koristiti kao dodatak kruhu, kolačima i jutarnjim žitaricama, on može biti pretvoren i u dva iznimno zanimljiva pripravka: gomashio i tahini. Tahini se dobiva od mljevenih oljuštenih ili neoljuštenih sjemenki sezama pomiješanih sa sezamovim uljem u gustu pastu.

Sezam pomaže kod bolova i upala koje izaziva reumatoidni artritis, ublažava grčeve koje uzrokuje astma te sprječava gubitak koštane mase.

Budući da blagotovrno djeluje na kožu, sezamovo se ulje često koristi za masažu. Naime, ono sadrži lecitin koji pomaže stanicama mozga i živčanog sustava. Preporučuje se kod umora, depresije, za pomlađivanje i povećanje energije.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo