Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sladić može pobijediti rak kože melanom!

Sladić bi mogao biti tajna formula za pomoć protiv zloćudnog oblika raka kože – melanoma, zaključak je studije koju su proveli američki istraživači.

Slatki korijen ili sladić spada u mahunarke (kao što su šareni grah i soja) i ima slatkast okus. Mnoga su istraživanja pokazala kako određene tvari sladića sa sobom donose zdravstvene dobrobiti, uključujući glicirizin koji može blokirati nastajanje stanica raka. Pokušaji pretvaranja ove tvari u lijek za rak nisu prošli slavno zbog toga što njegova dugoročna konzumacija uzrokuje hipertenziju, pa čak i oticanje mozga. Sada su američki stručnjaci proučavali jednu sasvim drugačiju sastavnicu slatkog korijena koja ima jednaku moć – izoanguston A, no ne izaziva nikakve nuspojave. Nadaju se kako bi mogli iskoristiti ovu tvar i razviti lijek kojim bi se ljudi mogli suprotstaviti malignim bolestima.

Istraživači su izolirali izoanguston A iz slatkog korijena i nanijeli ga na stanice raka kože u laboratorijskim uvjetima. Ova je supstanca usporila razvoj udvostručivanja stanica melanoma, djelomično tako što je blokirala otpuštanje određenih proteina koji su potrebni za širenje stanica.

Kada su isti znanstvenici dali ekstrakt sladića laboratorijskim miševima rakom kože, učinak je bio jednak – razvoj tumora je bio osujećen!

Kineski su liječnici niz godina upotrebljavali slatki korijen za liječenje svih bolesti – od čira do upale grla. Na Istoku se napitak od slatkog korijena smatra snažnim lijekom za srce i slezenu. Jeste li i vi otkrili ljekovite moći ove biljke?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo