Dvije vrste riže – smeđa i napola mljevena – mogu sniziti rizik od srčanih oboljenja i visokog krvnog tlaka, ometajući proizvodnju proteina povezanog sa spomenutim bolestima.
Zahvaljujući novom
istraživanju, znanstvenici su izvijestili kako bi rezultati mogli ukazivati da
je smeđa riža bolja od bijele, kada je riječ o zaštiti organizma od visokog krvnog
tlaka i arterioskleroze.
“Naše istraživanje sugerira da se u riži krije potencijalni
sastojak koji može biti dobra polazna točka za pronalazak preventivnog lijeka
za kardiovaskularne bolesti”, izjavio je znanstvenik
Satoru Eguchi.
Eguchi i kolege kažu
kako njihov eksperiment pokazuje da sastojak smeđe riže pomaže u borbi protiv
proteina poznatog kao angiotenzin II, koji pridonosi visokom krvnom tlaku i
začepljenju arterija.
Spomenuti se sastojak krije
u sloju koji se odbacuje za vrijeme pretvaranja smeđe riže u bijelu. Međutim,
slojeve je moguće sačuvani u napola i nepotpuno mljevenoj riži koje su
popularne u Japanu.
Zdravstvene prednosti smeđe riže
Poboljšava
probavu: vlakna prisutna u smeđoj riži povećavaju pokretljivost sadržaja
crijeva pomažući u smanjenju začepljenja.
Sprječava astmu: povećani unos cjelovitih žitarica i ribe može sniziti rizik od
astme u djetinjstvu
za oko pedeset posto.
Naime, brojni protuupalni sastojci otkriveni u ribi i smeđoj riži ublažavaju teško
disanje.
Pomaže u sprječavanju raka debelog crijeva: selen – mineral u
tragovima pronađen u
smeđoj riži znatno smanjuje rizik od raka debelog crijeva.
Povećava
energiju – mangan pomaže u proizvodnji energije iz proteina i ugljikohidrata, a
pritom je uključen u sintezu masnih kiselina. One su važne za zdrav živčani
sustav te u proizvodnji kolesterola, kojeg organizam koristi za proizvodnju
spolnih hormona.
K. Ramić