Snizite visoki tlak s ovih pet namirnica - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Snizite visoki tlak s ovih pet namirnica

Visoki krvni tlak (hipertenzija) je veliki javno zdravstveni problem koji se često naziva i tihim ubojicom jer je u početnome stadiju bez vidljivih simptoma. Posljedice su vidljive tek kada je neki organ oštećen.

Visok krvni tlak i prehrana

Prehrana igra veliku ulogu u regulaciji krvnog tlaka, bio on visok ili nizak. Plan DASH ili “Dietary Approaches to Stop Hypertension” oznaka je za prehranu koja dovodi do snižavanja visokog krvnog tlaka i to samo nakon osam tjedana. Primarna je zadaća smanjiti unos masti, soli i alkohola, a povećati unos voća i povrća te cjelovitih žitarica.

1. Bobičasto voće

Iako sve voće iz skupine dobro utječe na zdravlje srca, spomenimo ipak kako su borovnice na prvom mjestu. One mogu pomoći pri zaštiti srca i krvnih žila, prepune flavonoida, snižavaju razinu lošeg kolesterola i reguliraju krvni tlak. Borovnice, maline i jagode su skoro uvijek dostupne, a možete ih dodati svakom doručku ili jesti umjesto večere.

2. Krumpir

Oni su puni kalija i magnezija, dva minerala koji pomažu snižavanju krvnog tlaka. Sadrže i vlakna koja su obavezan sastojak svake zdrave dijete. Krumpir možete pojesti za večeru, ali umjesto soli i vrhnja, začinite ga nemasnim jogurtom i svježim povrtnim umakom.

3. Cikla

Znanstvenici sa sveučilišta Queen Mary u Londonu su došli do saznanja da pacijenti s visokim krvnim tlakom koji su pili sok od cikle pokazuju nevjerojatan napredak u snižavanju krvnog tlaka. Jedna druga studija zaključuje kako su za to vjerojatno zaslužni nitrati u soku koji snižavaju krvni tlak u roku od 24 sata.

3. Obrano mlijeko

Spomenuti DASH plan prehrane preporučuje povećanje unosa namirnica bogatih kalcijem. Obrano mlijeko je odličan izvor kalcija te ne sadrži puno masnoće, što je također bitno za održavanje zdrave dijete.

4. Banane

Kako banane sadrže malo natrija, idealan su izbor za osobe koje imaju tegobe s krvožilnim sustavom. Ovo voće je jedan od najboljih prirodnih izvora kalija, koji pomaže održati zdravu razinu tlaka i potiče normalan rad srca. Znanstvenici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40 posto. Dodajte banane doručku, ručku ili večeri.

5. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje blagotvorno djeluje na lipide u krvi te također smanjuje krvni tlak. Jedna od studija pokazuje da krvni tlak postaje niži što više maslinova ulja koristite. Možete svakog jutra pojesti žlicu ulja ili ga svakodnevno dodajte jelima ili salatama.

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo