Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, aminokiseline i minerali prisutni u šparogama mogu olakšati simptome mamurluka i zaštititi jetru od toksina iz alkohola.
Stoga, kako biste izliječili
mamurluk – pijte puno vode, dobro se odmorite i jedite šparoge, poručuju
istraživači. Oni su, analizirajući učinak ekstrakta
šparoginih izdanaka i listova na stanice jetre čovjeka i miševa, zaključili da se toksini u stanicama uvelike
smanjuju.
“Zahvaljujući ovom otkriću sada znamo kako biološka funkcija šparoga može
ublažiti mamurluk i zaštititi jetru, napomenuli su istraživači.
Šparoge su zdrave
I dok većina ljudi vjeruje kako se ljekovita
svojstva šparoge skrivaju u njenim izdancima, istraživači su objavili kako je
veća količina aminokiselina i minerala nađena u njenim listovima.
Šparoge su od davnina poznate po svom protuupalnom,
protugljivičnom, antikancerogenom i diuretičkom učinku. Dobar su izvor folne
kiseline, kalija, vlakana, vitamina B6, vitamina A i C te tiamina.
K. Ramić