Hrana i recepti

Hrana i recepti

Spirulina – alga s najviše proteina

Iako se spirulina koristila stoljećima kao hrana, sada se nalazi na samom vrhu superhrane i to s razlogom! Naime spirulina je alga s najviše proteina, sadrži ih čak 68 posto!

Spirulina je stanovnik slatkovodnih jezera gdje izuzetno dobro uspijeva u toplijim vodam. Cijanobakterije poput spiruline odgovorne su za tamno zelenu boju voda u kojima obitavaju. Nakon što naraste, sakuplja se i oblikuje u gustu pastu koja se zatim suši, a potom pakira u obliku praška, tableta ili granula kako bi se mogla stavljati u kapsule.

Vrijedni sastojci spiruline

Spirulina je supernamirnica koja sadrži visoke količine nutrijenata – več spomenute bjelančevine, vitamine B, C, E i klorofil. Obiluje i željezom (60 posto), a sadrži i kalcij te magnezij. Također sadrži esencijalne aminokiseline, što inače nije karakteristično za biljnu hranu. Spirulina je zbog visokog sadržaja bjelančevina idealna za vegetarijance.

Kako konzumacija spiruline utječe na zdravlje?

Ukoliko ste sportaš kojemu je potreban energija, spirulina je idealan izbor za vas! Obnavlja i povećava energiju, održava kolesterol na zdravoj razini, snižava krvni tlak te služi kao prirodan pripravak za čišćenje organizma od štetnih tvari i detoksikaciju.

Predstavlja dobar izvor hranljivih vlakana, koja doprinose izlučivanju toksičnih tvari i viška masnoće. Pomaže pri održavanju tjelesne težine jer gasi apetit. Također pomaže dijabetičarima jer kontrolira razinu šećera u krvi te ubrzava metabolizam.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo