Što jesti protiv PMS-a? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što jesti protiv PMS-a?

Mnoge žene, ali i muškarci, znaju kako se s PMS-om ne treba šaliti. On uključuje cijelu lepezu emocionalnih i tjelesnih promjena s kojima se dame bore svaki mjesec: glavobolje, umor, nadutost, akne, osjetljivost grudi, glad za određenom hranom i nagle promjene raspoloženja. Procjenjuje se kako 75 posto žena koje imaju mjesečnicu pati od ovog sindroma.

Udruženi američki stručnjaci triju fakulteta ovim ženama savjetuju neka povećaju unos namirnica bogatih riboflavinom i tiaminom. Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali podatke dugogodišnjeg istraživanja provedenog nad medicinskim sestrama.

Istraživači su pratili preko tisuću žena koje su patile od PMS-a i gotovo 2000 žena koje nisu imale ove simtpome kroz razdoblje od deset godina. Godinama su prikupljali podatke o prehranama ispitanica te zaključili kako je hrana bogata tiaminom i riboflavinom povezana sa smanjenim rizikom od razvijanja PMS-a. Žene koje su u najvećoj mjeri konzumirale takve namirnice bile su 35 posto zaštićenije od predmenstrualnog sindroma.

Iako su proučavali i unos drugih vrsta vitamina B, stručnjaci nisu ustanovili povezanost između niacina, vitamina B6, B12 i folata te PMS-a.

Dok se čini da je glavni uzrok PMS-a fluktuacija hormona, niska razina vitamina i minerala može biti posrijedi, jednako kao i konzumacija slane hrane koja uzrokuje zadržavanje tekućine ili unos alkohola i kofeina. Bogati izvori riboflavina su krimini gljive, mekinje, bezmasni jogurt, jaja, špinat i soja.Tiamin nalazimo u sjemenkama suncokreta, tuni, mesu, kvascu, orasima, crnom grahu, grašku, leći i pinto grahu.

Esencijalne masne kiseline protiv PMS-a

K. Horvat

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo