Tropsko voće kao lijek - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tropsko voće kao lijek

Voće odlikuje dobar okus i ugodan miris. Zbog velike količine vode, njegova hranjiva vrijednost je minimalna. Bogato vitaminima, mineralima i voćnim kiselinama, iznimno je važno za ljudsku prehranu i zdravlje.

Južnim ili tropskim voćem nazivamo sve plodove s juga: mediterana, sredozemlja, primorja i drugih toplih kontinenata. Ananas, banana, kivi te citrusi poput naranče, mandarine i limuna, ubrajaju se u ovu grupu voća. Iako ga je najbolje jesti sirovog, u kuhinji se upotrebljava u raznim kombinacijama. Nutricionisti stalno upozoravaju na veću vrijednost voća pojedenog prije obroka, no deserti i predjela od sirovog voća postaju sve popularniji. Donosimo par informacija o južnom voću koje doprinosi vašem zdravlju.

Ananas

Ovo niskokalorično voće (100grama ima 60 kalorija), puno je vitamina (A i C ) te vlakana. Sadrži enzim sličan onom u našem želudcu i tako direktno utječe na probavu. Uz to popravlja raspoloženje i smiruje upale. Iako se u tropima češće koristi kao povrće, uz masna i jaka jela, nama je poznatiji kao poslastica. Pronalazimo ga svježeg ili konzerviranog.

Banana

Nama najpoznatije i najpristupačnije južno voće, potiče lučenje hormona sreće. Bogata je proteinima (20 posto) i vlaknima, sadrži mineralne i vitamine (B1, B2 B3, B6, B12, C i E) . 100 grama jestivog dijela ima 90 kalorija. Jedite zrele banane jer se lakše probavljaju. Jedna banana dnevno poboljšava opće stanje organizma.

Grejpfrut

Jakog i kiselkastog okusa, u pravilu se jede sirov. Termičkom obradom gubi oko 90 posto korisnih svojstava. Niske je kalorijske vrijednosti. Bogat vitaminima B1, B2, B9 i C, idealan je za korštenje u obliku soka, u kombinaciji s drugim voćem. Konzumacija u rano jutro na prazan želudac povoljno djeluje na probavu i rad želiudca. Pojačava potrošnju šećera u krvi.

Limun

Ubraja se u grupu najvažnijih citrusa. Sočnan i kiseo, prepun C vitamina koji djeluje kao antioksidans. Sadrži male količine šećera i minerala. Svjež se koristi za osvježavajuće napitke, kao začin (naročito u pripremi ribljih specijaliteta, zatim za kolače, torte slatko i džemove) i u preventivi. Ljekovita svojstva: jača imunološki sustav, čisti organizam, smanjuje glavobolju. Osvježava dah!

Kivi

Ovo ukusno voće iznimno je ljekovito. Prirodni je antioksidans, diuretik i sedativ. 100 grama ploda ima 47 kalorija. Bogat je mineralima (kalij, fosfor, željezo, kalcij i magnezij ), vitaminima (A,C, B1, B2, B3). Ne sadrži masnoće. Kivi je također odličan za probavu, regulira krvni tlak i štiti vid. Snižava kolesterol, povečava imunitet, te opčenito jača organizam.

A. Abrahamsberg

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo