Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ublažite bolove pametnim odabirom hrane

Poslužite se darovima prirode i držite bolove pod kontrolom. Osim u kroničnim slučajevima, kada malo toga može utjecati na bol, probajte hranom ublažiti bolove i spriječite upale u svom tijelu.

Mliječni proizvodi

Možda zvuči teško za povjerovati, ali mliječni proizvodi poput
jogurta ili sira pomažu ublažiti bolove. Oni su bogati
kalcijem i vitaminom D (koji uvijek moraju ići u paru ako želite
pravilnu apsorpciju kalcija u svom tijelu), što na kraju pozitivno
djeluje na držanje boli pod kontrolom, a to su pokazale mnoge studije.

Đumbir i kurkuma

Đumbir i kurkuma su dva začina s analgetičkim učinkom. Umjesto tableta aspirina ili andola, ubacite ih u jelo kako biste ublažili bolove. Od đumbira također možete skuhati i čaj s limunom koji je stvoren za brzinsko rješavanje grlobolje.

Ljekovita začinska biljka, đumbir, prvak je u multitaskingu. Đumbir liječi grčeve, opušta upaljene mišiće i njeguje oštećenu kožu.

Eterično ulje đumbira grije tijelo, popravlja cirkulaciju i protok krvi – stoga je odličan lijek za bolne i umorne mišiće.

Stručnjaci posebno ističu ljekovitost kurkumina, najaktivnijeg sastojka kurkume, kao jednog od najsnažnijih prirodnih sredstava protiv oteklina i upala. Iako neke studije preporučuju uzimanje po 400 miligrama čistog kurkumina tri puta dnevno, možete koristiti i cijelu ljekovitu biljku. Primjerice, jednostavno češće jedite curry, koji je bogat kurkumom.

Špinat

Zeleno povrće poput špinata bogato je željezom, ali i vitaminom K koji pomaže održati kosti jakima i gustima. Istraživanja su pokazala kako su starije osobe s visokom razina vitamina K u krvi zaštićenije od osteoartritisa, usporedno s vršnjacima koji konzumiraju premalo ovog vitamina. Također, on pomaže kod zgrušavanja krvi, stoga se prvo savjetujte s liječnikom ako već uzimate lijekove za prorjeđenje krvi. Probajte pitu od sira i špinata.

Maslinovo ulje

Kamen temeljac mediteranske prehrane, maslinovo ulje, pravi je eliksir zdravlja! Naprosto je krcato antioksidansima koji pomažu mehanizam ublažavanja bolova u tijelu. Ovo je zdravo ulje zdravija alternativa maslacu, koji je bogat zasićenim mastima i koji oštećuje kosti. Doduše, ni s ovim zdravim uljem ne valja pretjerivati, s obzirom da jedna žlica sadrži čak 120 kalorija.

Orašasti plodovi

Zdrave grickalice, poput badema ili oraha, bogati su izvor omega-3 masnih kiselina čiji antioksidansi pomažu u držanju boli pod kontrolom. Svakodnevno možete uživati u najviše jednoj šaci orašastih plodova – nemojte pretjerati.

Cjelovite žitarice

Žitarice od cjelovitog zrna bogate su mineralom magnezijem koji je prvak zaštite protiv bolova u mišićima. U svoj jelovnik uključite bademe, brazilske oraščiće, kvasac, heljdu, indijske oraščiće, morske alge, kikiriki, bučine sjemenke i žitarice od cjelovitog zrna.

Maslinovo ulje

Kamen temeljac mediteranske prehrane, maslinovo ulje, pravi je
eliksir zdravlja! Naprosto je krcato antioksidansima koji pomažu
mehanizam ublažavanja bolova u tijelu. Ovo je zdravo ulje zdravija
alternativa maslacu, koji je bogat zasićenim mastima i koji oštećuje
kosti. Doduše, ni s ovim zdravim uljem ne valja pretjerivati, s obzirom
da jedna žlica sadrži čak 120 kalorija.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo