Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vitaminske bombe iz prirode

Često vam predlažemo da nadomjestite unos vitamina u organizam dodatcima prehrani, ali nakon što pročitate što imamo za reći o cikli, kiselom zelju i bućinom ulju – vjerujemo da ćete prije posegnuti u frižider nego u ljekarnu.

Cikla

Kao i svaka druga superhrana, cikla ima jako puno antioksidansa i bogata je željezom, borom te folnom kiselinom. Betalain, koji cikli daje tamnu boju, još je snažniji antioksidant nego polifenoli. Znanstvenici se nadaju kako bi sva blagodat cikle mogla pomoći ljudima da uvide kako se određene česte bolesti, poput visokog krvnog tlaka, mogu spriječiti uravnoteženom prehranom. Cikla je zbog svojih blagotvornih zdravstvenih učinaka prava prehrambena zvijezda.

Više o cikli saznajte u našem članku Cikla-biljka vitalnosti.

Kiseli kupus

Kseli kupus toliko dobro djeluje na zdravlje čovjeka, da ne znamo od kud početi… Sva istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mirno mjeriti s limunom i narančom. Pored toga, kiseli kupus krije pravo blago vitamin B6, bez kojeg bjelančevine uopće ne bi mogle biti iskorištene. Također, kiseli kupus je izvor vitamin B3, potrebnog za staničnu energiju, cjelokupni metabolizam, sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za staničnu energiju i zdravu kosu. Blagotvorno djeluje nа probavne organe, želudac і crijeva te metaboliza. Njegova konzumacija pomaže funkcioniranju srca і krvotoka, sprječava aterosklerozu te pogoduje razini šećera υ krvi, a može spriječiti і pojavu tromba. Izmeđυ ostalog potiče dobro raspoloženje.

Bućino ulje

Bogatstvo bućinog ulja nije toliko u sastavu masnih kiselina koliko u fitosterolima koji balansiraju masnoće u krvi. Ono sadrži skoro 80 posto nezasičenih masnih kiselina, a njegovo pozitivno djelovanje zabilježeno je na živčani sustav i povečanej mišićne mase. Redovito uzimanje bućinog ulja djeluje blagotvorno na kožu, kosu i kosti.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo