Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vlakna pomažu zaustaviti napredak raka prostate

Stopa raka prostate u azijskim je zemljama slična stopi u zapadnim zemljama, no na zapadu rak prostate napreduje – u Aziji ne. Istraživači Centra za rak Sveučilišta u Coloradu ponudili su mogući razlog zašto je to tako – razlika je u azijskoj prehrani bogatoj vlaknima.

Trebate više vlakna? Znamo kako!

Istraživači su podijelili laboratorijske miševe s rakom prostateu dvije skupine: jedne su hranili inositol heksafosfatom (IP6), sastojku prehrane koja je bogata vlaknima, dok su drugi imali “normalnu” prehranu. Koristeći magnetnu rezonanciju, nadgledali su napredovanje raka prostate.

“Rezultati studije pokazali su se izuzetno značajnima. Vidjeli smo dramatično smanjen volumen tumora kod miševa hranjenim IP6”, izjavila je Komal Raina, voditeljica istraživanja.

Hranjenje miševa ovom tvari spriječilo je stvaranje novih krvnih žila tumora koje su mu potrebne za život. Bez opskrbe tumora energijom, oni ne mogu rasti, stoga je ovakvo liječenje usporilo postupak metaboliziranja glukoze tumorskih stanica.

“Istraživači godinama traže genetske varijacije između Azijata i zapadnjaka koje bi mogle objasniti razliku u stopi napredovanja raka prostate, no čini se da razlika nije genetska nego prehrambena. Azijske kulture jedu IP6, dok u pravilu zapadne ne jedu”, zaključila je Raina.

Studija je objavljena u časopisu Cancer Prevention Research.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo