Hrana i recepti

Hrana i recepti

Za zdravlje i prevenciju bolesti ovih 6 namirnica je dobro jesti što češće

Orašasti plodovi, borovnice, riba i đumbir samo su neke od namirnica koje bi trebali redovito konzumirati zbog povoljnog djelovanja na zdravlje cijelog organizma.

1. Orašasti plodovi 

Onkolog Matthew Yurgelun za užinu bira bademe ili pistacije, kaže za Women’s Health.

To je odličan način da utažim glad i želju za masnim ili slatkim grickalicama koje doprinose debljanju, kaže.

Čak je i jedno istraživanje pokazalo da pušači koji jedu orašaste plodove smanjuju tako rizik od raka pluća. Jedite 20 do 24 komada orašastih plodova na dan.

Kako se liječnici štite od raka – evo 8 odgovora

2. Riba

Urolog Christopher Saigal jede ribu, ali ne i meso. Njegova tipična večera je file lososa sa smeđom rižom i povrćem. Jedite ovakav obrok dva puta tjedno.

Svojim pacijentima kažem da je hrana zdrava za srce povezana i s manjim rizikom od raka prostate.

3. Đumbir

Đumbir nije svima omiljena namirnica zbog svog jakog okusa, ali njegova svojstva koja čuvaju zdravlje i ljepotu trebala bi biti dovoljan razlog za njegovu čestu upotrebu.

Rezultat istraživanja objavljeni u britanskom časopisu Nutrition su pokazali kako ekstrakt đumbira može ubiti stanice raka prostate, ne dirajući one zdrave.

Jednostavan smoothie od kivija i peršina koji čisti bubrege

4. Češnjak

Osim što može sniziti povišeni krvni tlak, zaštititi nas od bolesti srca, predstavlja bolji antibiotik od nekih lijekova, a kineski znanstvenici tvrde da može prepoloviti rizik od razvijanja raka pluća. Istraživači Provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Jiangsu analizirali su podatke preko 1400 pacijenata s rakom i usporedili ih s 4500 zdravih osoba.

Naime, ispitanici koji su redovito jeli sirovi češnjak, što znači barem dva puta tjedno, snizili svu svoj rizik od razvijanja raka pluća za 44 posto. Kada su se koncentrirali samo na pušače, stručnjaci su ustanovili kako su oni koji su jeli sirovi češnjak smanjili svoj rizik od ove maligne bolesti za 30 posto, što je svejedno dobar postotak.

5. Kurkuma

Dosadašnja provedena istraživanja pokazuju kako kurkumin može prevenirati nastanak raka te usporiti njegov rast, a čini i kemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave stanice, objasnili su to liječnici poznate Mayo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država. Djelovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protuupalno djelovanje i smanjivanje otečenosti.

6. Borovnice

Sitni plodovi predstavljaju pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Ovo se ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl. Osim što borovnice imaju jedinstveni efekt na ljudsku mrežnicu, mozak i tumorske stanice, dobra je vijest da ovo slasno voće ima pozitivan učinak i na bolesti jetre.

Jagode – 7 fantastičnih razloga zašto ih jesti što češće

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo