Voće i povrće svijetle boje smanjuje rizik od razvijanja upalnih poremećaja, kao što je remautoidni artritis, pokazalo je istraživanje. Preporučuje se konzumacija tropskog voća, naranči, lubenica, mrkve i kukurza šećerca.
Artritis je skupno ime za
različite upalne procese zglobova koji nastaju zbog mnogo razloga. Bolne upale
se javljaju na jednom ili nekoliko zglobova i uništavaju njihovu hrskavicu.
Remautoidni artritis je najčešća kronična upalna vezivnog tkiva. Nepoznatog je
uzroka i najjače pogađa lokomotorni sustav. Bolesnik se ne osjeća dobro, kao da
mu nedostaje životne energije, a može se javiti pojačano znojenje, slabiji
apetit i poremećaj ritma spavanja.
Istraživači Medicinskog fakulteta
u Manchesteru analizirali su prehrambene navike preko 25.000 osoba starih
između 45 i 74 godina i pratili ih kroz devet godina kako bi identificirali
nove slučajeve artritisa, uključujući remautoidni artritis.
Ustanovili su kako je prosječni
dnevni unos pigmenta beta-kriptoksantina (kojeg nalazimo u svijetlom voću i povrću) niži 40 posto kod osoba koje boluju od
artritisa, dok je unos zeaksantina bio niži 20 posto.
Zeaksantin pomaže u zaštiti od
različitih oblika raka jer na sebe veže slobodne radikale i tako smanjuje broj
stanica tumora. Veće količine zaeksantina prisutne su u potočarki, blitvi,
listovima bijele repe, listovima cikorije, listovima repe i špinatu.
Rezultati američkog istraživanja
samo dodatno potvrđuju prethodne studije prema kojima umjerena konzumacija voća
i povrća koje sadrži beta-kriptoksantin i vitamin C pomaže protiv upale zglobova.
Umjerenu su konzumaciju označili čašom prirodnog soka od naranče dnevno.
K. Horvat