Vrijeme je da naučite vrijedne činjenice o ovom slasnom zalogaju i otkrijte kako odabrati najbolje primjerke.
Da, naravno da će biti potrebno više od „jedne jabuke svaki dan – kako bi doktor bio suvišan“, međutim, već je i to koraku u pravom smjeru! Jabuke ne sadrže masnoću, kolesterol niti natrij. Jednostavno ih je za ponijeti kao slastan međuobrok, imaju iznimno malo kalorija i prirodni su osvježivači daha.
Jabuke su odličan izvor vlakna. Ona mogu pomoći u snižavanju kolesterola, kontrolirati šećer u krvi i pomoći pri mršavljenju. Čak mogu spriječiti određene vrste karcinoma. Svakako konzumirajte kožu jabuka kako biste dobili što više vitamina C.
Danas se diljem svijeta uzgaja nekoliko stotina različitih sorti jabuka – slatke, kisele, hrskave ili brašnaste… Neke su bolje za pečenje, a neke za sirovo konzumiranje.
Recite NE trulim jabukama
- Birajte tvrde jabuke odnosne one koje se, nakon pritiska prstom, neće udubiti.
- Jabike čuvajte u frižideru kako bi ostale hrskave. Ako ih ostavite vani, vrlo brzo će omekšati. U frižideru će izdržati do šest tjedana.
- Ne skladištite jabuke u istom pretincu s povrćem. Međutim, ako ih nije moguće odvojiti, smjestite ih u plastičnu vrećicu. Zbog pristunosti jabuka, vaše će povrće brže dozrijeti i propasti, mrkve će postati gorke, krastavci će požutjeti, a zelena će salata dobiti smeđe mrlje.
Ako i nakon rezanja na komadiće želite da vaše jabuke budu lijepe svjetlje bolje, polijte ih limunovim sokom. Ako ih želite ispeći, dodajte nešto vanilije, badema, cimeta, klinčića, muškatnog oraščića ili limuna kako bi imale što bolji okus.
Jeste li znali?
- Hrvati pojedu 15 kilograma jabuka godišnje.
- Jabuka pripada porodici ruža.
- Jabuka Idared je najpopularnija vrsta u našoj zemlji
Nutritivne vrijednosti
Jedna srednje velika, svježa jabuka s kožom sadrži: 81 kaloriju, 21 gram ugljikohidrata, 4 grama vlakna, 159 mg kalija, 8 mg vitamina C, 73 IJ vitamina A, 4 mcg folne kiseline.
K. R.