Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zelenim lisnatim povrćem protiv raka dojke

Pacijentice s rakom dojke koje jedu veće količine zelenog lisnatog povrća imaju veće izglede za oporavak. Naime, ustanovljeno je kako one žive duže i u njihovim se slučajevima rak rjeđe vraća.

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Vanderbilt iz Nashvillea koji preporučuju 150 grama zelenog lisnatog povrća na svakodnevnom jelovniku. Odaberite brokulu, cvjetaču, prokulice, zelje, kelj ili smeđu gorušicu.

“Što više zelenog lisnatog povrća jedete, to će vam biti bolje”, jednostavno je opisala otkriće svog istraživačkog tima Sarah Nechuta. Oni su analizirali podatke gotovo 5000 Kineskinja koje su preživjele rak dojke, stare između 20 i 75 godina. Ispitanice su ispunile detaljne upitnike na početku studije, 18 i 36 mjeseci poslije. Zatim su podijeljene u dvije skupine, ovisno o količini konzumacije zelenog lisnatog povrća.

Ispitanice koje su jele najviše ovog povrća (prosječno 150 grama dnevno) imale su 42 posto manje izglede umrijeti od raka dojke, 58 posto manje izglede umrijeti zbog bilo kojeg drugog uzroka i 19 posto manje šanse povrata raka usporedno s ženama koje su jele manje od 54 grama zelenog lisnatog povrća dnevno. Stručnjaci su uzeli u obzir i druge faktore rizika koji mogu utjecati na povrat ove vrste raka, poput dobi, faze raka, vrste liječenja, tjelovježbe i drugih prehrambenih faktora.

Kako zeleno lisnato povrće pomaže našem tijelu?

Stručnjaci tvde kako ovo povrće sadrži velike količine glukozinolata koji se konzumacijom pretvaraju u izotiocijanate i indole za koje se zna kako imaju antikancerogeno djelovanje. Ističu kako je potrebno provesti dodatna istraživanja i vidjeti ponašaju li se sastojci zelenog lisnatog povrća drugačije ovisno o vrsti i  količini povrća koje se konzumira.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo