Hrana i recepti

Hrana i recepti

Želite zdrave arterije? Jedite brokulu!

Najnovije je istraživanje potvrdilo kako zdravstvene prednosti brokule i srodnog povrća jednim dijelom potječu iz kemijskog spoja pod nazivom sulforafan. Za njega se vjeruje da aktivira specifičan protein koji štiti srce. Do ovih su rezultata došli znanstvenici s londonskog Imperial koledža.

k“Odavno nam poznata korisnost povrća za naš organizam. Međutim, molekularni mehanizam zbog kojeg je ono dobro za nas dugo je godina bio prava nepoznanica”, izjavio je istraživač Paul Evans s britanskog Nacionalnog instituta za srce i pluća. “Ovo istraživanje pruža moguće objašnjenje na koji način konzumacija zelenog povrća može unaprijediti zdravlje srca”.

Istraživanje je provedeno direktno na kemijskom spoju sulforafan, koji se prirodno pojavljuje u povrću iz porodice krstašica. U tu se obitelj, osim brokule, ubraja i zelje, karfiol, repica, rotkvica, repa, gorušica, kelj i potočarka.

Otkriveno je kako sulforafan povećava aktivnost proteina Nrf2, za kojeg se zna da nije aktivan u dijelovima kardiovaskularnog sustava koji nemaju predispoziciju za nakupljanje plaka. U tim dijelovima, koji uključuju grane i ogranke u krvnim žilama, protok krvi je usporen ili čak u potpunosti poremećen.

“Naše je istraživanje pokazalo kako sulforafan može zaštititi ta područja prebacivanjem na Nrf2 protein”, izjavio je Evans.

“Ova fascinirajuća otkrića podupiru važnost svakodnevne i obilne konzumacije povrća. Biokemijsko otkriće ovog istraživanja moglo bi dovesti do bolje ciljane prehrane ili medicinskog pristupa koji će spriječiti ili umanjiti bolesti koje vode do srčanog udara i infarkta”, izjavili su istraživači.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo