Hrana i recepti

Hrana i recepti

Žuto-narančasto voće i povrće štiti od raka mokraćnog mjehura

Ne samo da bismo trebali jesti veće količine voća i povrća kako bismo ojačali imunitet i tijelo obranili od raznih bolesti, nego bismo trebali pojačati unos onog žuto-narančastog ako se želimo dodatno zaštititi od raka mokraćnog mjehura, savjetuju znanstvenici.

Rak mjehura uglavnom se javlja kod starijih osoba, uglavnom u 70-ima. Iako su muškarci tri do četiri puta skloniji razvijanju ove maligne bolesti nego žene, stopa se drastično povisuje ako su u pitanju pušači. Prema najnovijim podacima istraživača Nacionalnog instituta za rak u Rockvilleu, pušenje se može povezati s 50 posto rizika od razvijanja raka mjehura kada su u pitanju muškarci i 53 posto rizika za žene. Američki su stručnjaci dodali kako je ono također odgovorno za 90 posto slučajeva raka pluća.

Ako želite sniziti svoj rizik od raka mokraćnog mjehura, probajte s povećanom konzumacijom voća i povrća, no posebno onog žute ili narančaste boje. Naime, istraživači Centra za rak Sveučilišta s Havaja su ustanovili kako žene koje konzumiraju više voća i povrća žute ili narančaste boje imaju 52 posto manje izglede dobivanja dijagnoze raka mjehura.

Voće i povrće žuto-narančaste boje bogato je vitaminom A, C i E, betakarotenima i alfa-karotenima – sve redom nutrijentima koji pomažu našem tijelu obraniti se od bolesti na nekoliko načina; štite nas od učinka molekula slobodnih radikala, snizuju krvni tlak, snizuju razinu lošeg kolesterola (LDL-a) te ojačavaju imunitet.

Što jesti za zdravlje? Probajte s marelicama, dinjom, grejpom, bundevama, bućama, mrkvom i ananasom.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo