Neke od vodećih bolesti modernog doba velikim su dijelom uzrokovane lošim prehrambenim navikama. Namirnice koje vam predstavljamo pomoći će vašem ogranizmu u borbi protiv raznih bolesti.
Borovnica
Dobre tvari: Bioflavonoidi, posebice anticijanoksidi, vitamin
A i vitamin C.
Djelovanje: Štiti stjenke krvnih žila, smanjuje propusnost i
krhkost kapilara. Borovnica obiluje antioksidansima, dakle usporava starenje
stanica organizma i izoštrava vid.
Način korištenja: Tri porcije dnevno neophodna su doza.
Kupus, prokulica, hren, rotkvica
Dobre tvari: Indoli, ditioltioni, polifenoli (plus
flavonoidi, betakaroten, klorofil, vitamin C i E)
Djelovanje: Sprečavaju pojavu tumora i želučane smetnje.
Imaju revitalizirajuće, i laksativno i diuretsko djelovanje.
Način korištenja: Preporuča se svakodnevno korištenje.
Povrće možete jesti sirovo ili brzo kuhano na pari.
Češnjak i luk, ljutika, poriluk
Dobre tvari: Alicin
Djelovanje: Mogu pomoći kod prehlade, kašlja, bronhitisa,
gripe. Dobri su kod crijevnih infekcija, infarkta, visokog tlaka, i tromboze.
Imaju diuretska svojstva, dobri su protiv grčeva. Smatra se da sprečavaju rak.
Način korištenja: Svaki dan, najbolje sirove u salati (češnjakom
možete istrljati krišku kruha).
Riba
Dobre tvari: Višestruko nezasićene masne kiseline iz serije
omega 3.
Djelovanje: Sprečava krvožilne bolesti jer uravnotežuje
razinu kolesterola i triglicerida.
Način korištenja: Tri puta tjedno, posebice plavu ribu (skuša,
sardine, inćuni).
Mrkva, dinja i ostalo narančasto povrće
Dobre tvari: Karoten
Djelovanje: Usporava sve procese vezane uz pojačanu
proizvodnju toksičnih tvari, poput stvaranja slobodnih radikala, bora i znakova starenja.
Antikancerogene su. Sprečavaju anemiju, poboljšavaju vid, pridonose ljepoti kože,
održavajući je vlažnom i elastičnom, snaže kosu i nokte.
Način korištenja: Svaki dan obilna porcija voća i povrća,
sirovog ili kuhanog na pari.
K. R.