Jaja su jedna od namirnica koja je mnogima omražena. Općenito se smatra da kolesterol u jajima odnosno žumanjku podiže razinu kolesterola u organizmu i ugrožava srce. Ipak, u zadnje vrijeme sve je više istraživanja koja govore u korist ove namirnice.
Posljednje od njih, objavljeno u časopisu Americal Journal of Clinical Nutrition, govori da nema čvrstih poveznica između zdravih ljudi koji jedu jaja (u umjerenim količinama) i srčanog odnosno moždanog udara. Evo 4 razloga zašto su jaja dobra:
1. Smanjuju rizik od raka
Jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta kolina – jedno jaje sadrži oko 30 posto dnevne preporučene doze. Istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina imale 24 posto manje šanse za oboljenje od raka dojke. Kolin se nalazi uglavnom u žumanjku jajeta, tako da slobodno možete izbaciti bjelanjak prilikom pripremanja omleta.
2. Jaja čuvaju dobar vid
Žumanjak također sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degenracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema s vidom.
3. Omletom do manjeg struka
Nedavno istraživanje pokazalo je da su pretili ljudi koji su za doručak jeli dva jajeta izgubili 65 posto više težine nego žene koje su ujutro jele pecivo. Ugljikohidrati u jajima brže zasićuju, i produžuju osjećaj sitosti.
4. Jaja za trbušne mišiće
Jaja sadrže određenu količinu aminokiselina zbog kojih tijelo lakše apsorbira proteine. Drugim riječima, nakon napornog vježbanja, priuštite si tvrdo kuhano jaja i pojedite ih bez grižnje savjesti.
D. Šorgić