Kako biste sačuvali svježinu i zdravlje za stare dane, bilo bi poželjno pridržavati se pravila zdrave prehrane već u mladosti. Predstavljamo vam savjete kojima ćete sačuvati idealnu tjelesnu težinu i spriječiti opuštanje tkiva i mišića.
1. Sačuvajte preporučenu, odnosno idealnu tjelesnu težinu
Uspijete li godinama održati jednaku tjelesnu težinu, s tek malim odstupanjima, spriječit ćete opuštanje tkiva i mišića, što je jedan od prvih značajnijih znakova starenja. Održavanju elastičnosti i tonusa pomoći će hrana bogata oligoelementima koji sprječavaju učinak slobodnih radikala (selen, bakar, krom, cink, kalcij i magnezij). Najviše ih ima u ribi, žitnim klicama, brokuli, orasima, suhom grašku i neljuštenoj riži. Protiv slobodnih radikala koriste i vitamini A, i E i C koji imaju višestruki učinak. Pretpostavlja se i da djeluju protiv starenja, ali i protiv nastanka raka, ateroskleroze i drugih bolesti.
2. Ne zamarajte previše jetru i ne opterećujte crijeva
Izbjegavajte veće količine alkohola i prženu hranu, jedite dovoljno jogurta i fermentiranih mliječnih prerađevina te vlakana koje sadrži povrće i cjelovite namirnice.
3. Ograničite unos masnoća životinjskog podrijetla i jednostavnih šećera, koji štete arterijama i uzrokuju aterosklerozu. Srce i krvne žile možete zaštititi povećate li unos ribe, posebice srdele, lososa, haringe i svježeg bakalara. Ove su ribe bogate višestruko nezasićenim masnim omega-3 kiselinama, koje snižavaju masnoće u krvi, posebice trigliceride.
4. Za zdravlje kostiju i kralježnicu uspravnu do duboke starosti, u
prehranu treba uključiti dovoljno niskokaloričnih mliječnih prerađevina
(obrano mlijeko, jogurt i sireve od obranog mlijeka) i mahunarki
(slanutak, bob, grašak, grah…). Ove su mahunarke bogate biljnim
bjelančevinama, ali i cinkom, magnezijem i bakrom koji djeluju kao
antioksidanti i sprječavaju učinke slobodnih radikala.
5. Smanjite li količinu soli u namirnicama, smanjit ćete povećani krvni tlak, a time sačuvati elastičnost stjenki krvnih žila i spriječiti razvoj ateroskleroze. Stoga izbjegavajte dodavati sol kuhanim namirnicama.
K. R.