5 razloga zbog kojih biste trebali piti više vode! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 razloga zbog kojih biste trebali piti više vode!

Voda predstavlja temelj života. Mi vam predstavljamo 5 razloga zbog kojih biste trebali piti više ove životno važne tekućine. Ona vam može pomoći da se riješite brojnih zdravstveni problema, ali i spriječite neke od njih poput glavobolje i gomilanja kilograma.

1. Voda potiče metabolizam

Uzaludno pokušavate skinuti višak kilograma? Ispijanjem vode možete
potaknuti organizam na sagorijevanje nakupljene masnoće. Rezultati istraživanja
objavljeni u časopisu Journal
of Clinical Endocrinology and Metabolism
su pokazali da se ispijanjem
pola litre vode rad metabolizma pojačava za 30 posto. Imajte na umu da čak i blaga dehidracija usporava
metabolizam za čak tri posto.

Istraživanja također pokazuju da ispijanjem jedne
ili dvije čaše
vode prije obroka možete napuniti želudac i tako smanjiti količinu hrane koju biste inače pojeli.

2. Voda štiti srce

Rezultati šestogodišnjeg istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Epidemiology su pokazali kako osobe koje piju više od pet čaša vode dnevno imaju 41 posto manju vjerojatnost za obolijevanje i umiranje od srčanog udara od onih koji ispijaju manje od dvije čaše vode dnevno. Istraživanja pokazuju da hidratizacija može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 45, te raka mjehura za 50 posto.

j3. Voda ublažava glavobolju

Dobra vijest za sve koje muči glavobolja glasi: ispijanjem vode možete ublažiti neugodne simptome. Zaključak je to nedavnog istraživanja objavljenog u časopisu Neurology. Kako bi utvrdili utječe li voda na smanjenje glavobolje, znanstvenici su sudionike studije podijelili u dvije skupine. I dok je jedna grupa primala placebo terapiju, druga je morala, uz svoju uobičajenu dnevnu dozu vode, popiti još 1,5 l ove tekućine. Rezultati su pokazali kako je grupa koja je ispijala vodu osjećala smanjeni intenzitet glavobolje.

4. Voda godi mozgu i pamćenju

Kako bi besprijekorno funkcionirao, našem mozgu treba puno kisika, ali i vode. Istraživanje je pokazalo da svakodnevnim ispijanjem osam do 10 čaša životno važne tekućine možemo poboljšati svoje kognitivne sposobnosti za čak 30 posto. Stoga, ako svoj mozak želite zadržati u fit formi, svakako se pobrinite da svom organizmu osigurate dovoljnu hidrataciju.

5. Voda sprječava umor

Dehidracija je jedan od najčešćih uzroka umora. Stoga, ako vas poslije ručka uhvati “fjaka”, posegnite za čašom vode! Na taj ćete način biti spremniji za poslovne obaveze. Imajte na umu da i blaga dehidracija može izazvati probleme s pamćenjem i poteškoće u fokusiranju na zaslon računala ili ispisane stranice.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo