Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 stvari koje NIKAKO ne smijete raditi nakon jela

Kako bismo sačuvali zdravlje svog probavnog sustava te kako bismo održali svoju savršenu tjelesnu težinu, važno je paziti što radimo tijekom i nakon jela!

Majke su nam govorile da nakon jela ne smijemo plivati, i kao u sve druge stvari koje su nam majke govorile, slijepo smo u njih vjerovali i nikad ih ne propitivali. Možda je to jedna od onih stvari koje nam majke govore kako bi se strpjeli barem pola sata do sat vremena kako bi se roditelji stigli odmoriti ili pospremiti nakon obroka. A možda i nije…

Zapravo su ključne stvari koje radimo tijekom i nakon jela jer sve što radimo utječe na proces probave hrane. Tijekom jela važno je biti fokusiran na ono što jedemo i zbog toga se ne savjetuje gledanje u televiziju ili slične atmosfere koje vas mogu zaokupiti. Trebali bismo razmisliti o svakom zalogaju jer ćemo tada, tvrde stručnjaci, biti prije i duže siti.

Preuzmite kontrolu nad svojim metabolizmom i smršavite brže!

1. Zbilja – nemojte ići u vodu, nemojte se čak ni tuširati!

Ne, majke vam nisu lagale, iako možda to nisu ni znale. Tuširanje niti plivanje, zapravo svaki duži kontakt s vodom usporit će probavu. Naime, nakon obroka, krv se usmjerava prema želudcu kako bi se stimulirala probava, a kada smo u doticaju s vodom u obliku kupanja ili tuširanja, dio krvi bit će preusmjeren na mišiće ruku i nogu i zbog toga će se usporiti probava. Radije pričekajte tih pol sata ili sat vremena i zatim uživajte u plićaku!

2. Nemojte piti čaj niti kavu

čaj i kava imaju svoje pozitivne učinke kada ih se pije u umjerenim količinama, a benefiti čajeva ovise od vrste do vrste i stvarno ih je bezbroj. No, neke vrste biljnih čajeva usporavaju ili sprječavaju apsorpciju željeza iz hrane, pogotovo željeza iz hrane biljnog porijekla. Kava, s druge strane, može spriječiti i apsorpciju željeza i do 60 posto. Razlog tome je što ova dva napitka, kao i kakao, sadrže polifenole, biljne spojeve snažne antioksidativne aktivnosti.

3. Nemojte odmah ići spavati

Svima nam se, nakon što smo napunili želudce, malo prispava, a razlog tome je što naše tijelo pokušava probaviti cijeli obrok. Odnosno, baš zbog toga što je mozak krv usmjerava prema probavnom sustavu, nedostatak te krvi u mozgu – čini nas pospanim. Za zabranu spavanja nakon jela, možete zahvaliti gravitaciji, pogotovo one osobe koje pate od žgaravice. Kada ležimo, želučana kiselina se širi iz trbuha prema prsima i grlu, i zbog toga nakon buđenja možete osjetiti kiseli okus u ustima. Iako nas spavanje nakon jela ne može učiniti puno debljima, ipak tijelo tijekom spavanja pohranjuje hranu, a ne sagorijeva ju. Zato, bolje pričekajte sat ili dva prije nego odlučite prileći jer će do tada obrok već biti probavljen.

4. Nemojte vježbati!

Ako ste jedan od onih tipova koji radije ne bi spavali, već vježbali, ipak dva put razmislite. Iako ćete tako možda brže sagorijeti kalorije, također ćete ponovno probavnom sustavu oduzeti potrebnu krv. Ako biste nešto željeli raditi nakon jela, radije se odlučite za laganu šetnju.

5. Ne, niti jesti voće nije u redu!

Ovo je vjerojatno prvi puta da vam je netko savjetovao da ne jedete voće, s obzirom na to da je u svakoj drugoj situaciji – voće pravi izbor jer sadrži šećere koji se lako sagorijevanju. Naime, probavljanje voća je brže nego probavljanje drugih obroka. Još neprobavljeni obrok usporit će probavljanje voća te se ono, zbog dugog procesa, može fermentirati u crijevima i uzrokovati žgaravicu, neugodno podrigivanje i druge probavne smetnje. Savjetuje se jesti voće sat vremena prije i dva sata poslije obroka.  

Pogledajte što je zabranjeno jesti ako imate čir na želucu ili gastritis, te što znači to što vam se jedu slatkiši!

Foto: Shutterstock

G. H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo