Rezultati najnovijeg američkog istraživanja su pokazali da antioksidansi odnosno flavonoidi otkriveni u agrumima, poput naranča i grejpa štite od krvnih ugrušaka povezanih s moždanim udarom.
Brojna
istraživanja pokazuju snažno antioksidacijsko, antikarcinogeno
i antiupalno djelovanje flavonoida.
“Flavonoidi
čuvaju srce jer neutraliziraju slobodne radikale i inhibiraju enzime koji
sudjeluju u njihovom stvaranju. Smanjuju razinu LDL kolesterola, triglicerida i
fibrinogena (proteina koji sudjeluje u stvaranju krvnih ugrušaka) istovremeno
poboljšavajući odnos LDL (lošeg) i HDL (dobrog) kolesterola, čime se učinkovito
smanjuje rizik od pojave ateroskleroze”, tvrde Tanja i Goran iz Kuće
zelenog čaja, čiju kolumnu možete čitati OVDJE.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Stroke.
K. R.