Hrana i recepti

Hrana i recepti

Agrumi snižavaju rizik od moždanog udara!

Rezultati najnovijeg američkog istraživanja su pokazali da antioksidansi odnosno flavonoidi otkriveni u agrumima, poput naranča i grejpa štite od krvnih ugrušaka povezanih s moždanim udarom.

Brojna
istraživanja pokazuju snažno antioksidacijsko, antikarcinogeno
i antiupalno djelovanje flavonoida.

“Flavonoidi
čuvaju srce jer neutraliziraju slobodne radikale i inhibiraju enzime koji
sudjeluju u njihovom stvaranju. Smanjuju razinu LDL kolesterola, triglicerida i
fibrinogena (proteina koji sudjeluje u stvaranju krvnih ugrušaka) istovremeno
poboljšavajući odnos LDL (lošeg) i HDL (dobrog) kolesterola, čime se učinkovito
smanjuje rizik od pojave ateroskleroze”, tvrde Tanja i Goran iz Kuće
zelenog čaja, čiju kolumnu možete čitati OVDJE.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Stroke.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo