Hrana i recepti

Hrana i recepti

Akademija zdravog kuhanja – jela bez glutena i laktoze baš su ukusna

Kako obogatiti krem-juhu od poriluka, s čime se može kombinirati heljda, na koji način zgusnuti puding napravljen od lješnjakova mlijeka… Sve to, ali i druge kulinarske trikove, naučili su svi koji su “zaprljali” ruke u Akademiji zdravog kuhanja koju organiziraju portal Ordinacija.hr, Centar za kulturu prehrane i Interspar Hrvatska.

Polaznici su učili kako izraditi jela bez laktoze i glutena, pa su nakon kratke edukacije spremali i kruh bez brašna s humusom (namazom od slanutka), dok se kao glavno jelo pekla heljda s lososom, bučinim uljem i lanom.

“Bezglutensku prehranu moraju konzumirati svi koji su alergični na pšenicu, raž, ječam ili zob. Gluten ne podnose oni koji boluju od celijakije. Potrebno je dobro promotriti namirnice prije nego što ih se kupi. One bez glutena imaju na sebi prekrižen znak pšenice”, kazala je nutricionistica Petra Kišić te dodala da oni koji, pak, ne podnose laktozu, najčešće bez problema konzumiraju jogurt, no mlijeko, koje nije prerađeno, ne mogu piti.

Radionice u suradnji s Intersparom održavaju se ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati u Centru za kulturu prehrane, Nazorova 18, Zagreb. Uključuju pripremu hrane, praktičnu primjenu znanja s predavanja i diskusiju, a najbolji dio je taj da sve što skuhate – pojedete.

Nakon radionica “Organska klopa – recept zdravlja za sve generacije” i “Zdravo, brzo, vege!” krajem prošle godine, u siječnju se održavaju radionice “Bez glutena i laktoze, molim!” – možete se prijaviti za datume 20. 1., 25. 1. i 27. 1. 2016.

U veljači počinju radionice “Prezimi zdravo i vitko!” koje će se održati 1. 2., 3. 2., 8.2. i 10. 2. 2016.

Cijena jedne radionice iznosi 150 kuna po osobi, a prijaviti se možete na info@kulturaprehrane.hr ili na tel. 01/481-4466.

Petra Balija

Foto: Žarko Bašić/Pixsell     

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo