Hrana i recepti

Hrana i recepti

Bademi su izvor vitamina i minerala

Bademi su ukusna ali i zdrava namirnica. Sadrže dovoljne količine vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina pa bi trebali biti namirnica koja se u različitim oblicima svakodnevno nađe na vašem meniju.

Bademi izvrsno uspijevaju u našim krajevima, pa ih je lako pronaći. Iako se kod nas rijetko koriste zeleni, mladi bademi imaju posebno blag okus. Stoga ih kupite čim ih ugledate u trgovini, jer brzo gube zeleni mesnati dio i ostaje suha koštica.

Bademi – nutritivna vrijednost

Bademi sadrže 54 posto masnoće (cijenjeno je bademovo ulje, koje se koristi i u kozmetici), 19 posto bjelančevina i 20 posto ugljikohidrata. Prirodno sadrže tokoferol, pa su dugo jestivi i u dobrom stanju, pod uvjetom da nisu na svjetlu. Kao i drugi orašasti plodovi, bademi sadrže velike količine mikrominerala i vitamina, koji su topivi u masti.

U 100 grama badema nalazimo ove minerale i vitamine:

  • 140 posto preporučene dnevne količine mangana
  • 75 posto magnezija
  • 60 posto bakra
  • 50 posto fosfora
  • 130 posto vitamina E
  • 51 posto vitamina B2

U narodu su se bademi preporučivali trudnicama kao lijek protiv povraćanja. Pomažu ženama koje se osjećaju loše prije i za vrijeme menstruacije. Zbog velikog broja kalorija, ne uzimajte više od 20 do 30 badema dnevno.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo