Hrana i recepti

Hrana i recepti

Blagodati jabučnog octa

Održavajte sebe, stan i kućne ljubimce čistima uz pomoć jabučnog octa.

Osim kalija koji pročišćava krv i odstranjuje iz nje masnoću u jabučnom octu ima vitamina A i B, vitamina C, minerala kao što su flor, fosfor, kalcij , magnezij, natrij, silicij, sumpor i željezo. Sadrži enzime i aminokiseline – od esencijalnih aminokiselina u jabučnom octu ima čak njih 13.

Kako sve jabučni ocat može utjecati na naš izgled, zdravlje i ljepotu?

1. Problemi s probavom: Pomiješajte jednu žlicu jabučnog octa u čaši vode i popijte prije jela. Ovo će pomoći probavi, a spriječiti nadutost. Ako vas muči želudčana kiselina, već ćete s prvim gutljajem osjetiti olakšanje.

2. Za zdravu kosu: Nakon pranja, kosu isperite sa mješavinom od dvije žlice jabučnog octa i pola litre vode. Balansirati će pH vrijednost vlasišta i vlasi, ostaviti je glatkom i sjajnom. Ne brinite zbog mirisa, on će ispariti nakon što se kosa osuši.

3. Zaustavlja štucavicu: I to samo jedna čajna žličica!

4. Candida: Redovita upotreba jabučnog octa poboljšava kvalitetu flore i sprječava razvoj gljivica i nepoželjnih bakterija.

9. Održava težinu: Jabučni ocat je trenutno najpopularniji kada su dijete u pitanju. Jabučni ocat, tj. njegova octena kiselina pomaže u uspostavi normalnog metabolizma, smanjuje neutaživu želju za masnom i slatkom hranom.

10. Zdravlje ljubimaca: Jabučni ocat stavite psu u hranu ili vodu, a on će spriječiti alergije i parazite. Linjanje ćete spriječiti ili umanjiti tako što ćete mu nakon kupanja nanesti otopinu s octom i vodom.

11. Zdravo sredstvo za čišćenje: Napravite mješavinu od pola vode pola octa i stavite u bočicu sa sprejem. Čistite kao i s ostalim sredstvima.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo