Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čak 13,4 posto Hrvata konzumira alkohol svakodnevno

Pozitivno je istaknuti kako 36 posto ispitanika zove taksi ako su pod utjecajem alkohola.

Ovogodišnji rezultati istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj pokazuju blago poboljšanje – znatno manji postotak građana konzumira alkoholna pića nekoliko puta mjesečno.

Iako i dalje velik broj građana konzumira alkoholna pića, manji je broj onih koji će sjesti za upravljač pod utjecajem alkohola, potvrđuju rezultati istraživanja o navikama konzumacije alkohola u Hrvatskoj. Prema istraživanju koje Zagrebačka pivovara provodi već sedmu godinu u sklopu nacionalne kampanje Razmisli, znatno je manji postotak građana koji konzumiraju alkoholna pića nekoliko puta mjesečno, dok nema značajnih razlika u učestalosti konzumacije određene vrste alkoholnog pića u usporedbi s prošlom godinom.

13,4 posto Hrvata konzumira alkohol svakog dana

Zagrebačka pivovara u suradnji s agencijom Hendal i ove je godine provela istraživanje tržišta kako bi se pratile navike građana vezane uz konzumaciju alkohola. Istraživanje je jedna u nizu aktivnosti kampanje Razmisli – kad piješ, ne vozi, koja i drugu godinu zaredom uključuje potporu akciji Europska noć bez nesreća kako bi se dodatno pridonijelo podizanju svijesti o važnosti odgovornog ponašanja kada su u pitanju konzumacija alkohola i vožnja, osobito kod mlađih dobnih skupina.

U istraživanju je sudjelovalo 800 ispitanika, reprezentativnih za punoljetne građane Republike Hrvatske, a rezultati pokazuju kako 73 posto punoljetnih stanovnika Hrvatske konzumira alkoholna pića, od kojih većina to čini nekoliko puta godišnje, a 13,4 posto svaki dan. Ujedno 63 posto konzumenata tvrdi da se nikada ne napije kad konzumiraju alkohol.

Među ispitanicima aktivno ih vozi 71 posto, od kojih je 36 posto onih koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola.

Pozitivan je podatak da je, u usporedbi s 2013. godinom, manji broj vozača koji su sjeli za upravljač pod utjecajem alkohola. Iako se nastavlja prošlogodišnji trend od dva posto aktivnih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću pod utjecajem alkohola, također je i četiri posto manje ispitanika izjavilo da nije bilo žrtvom nesreće skrivljene pod utjecajem alkohola.

Važno je istaknuti i to da velik postotak ispitanika s vozačkom dozvolom (36 posto) zove taksi kada su pod utjecajem alkohola i ne žele voziti, a oko četvrtine ispitanika pješači do odredišta, koristi se javnim prijevozom ili ih vozi netko drugi.

Ovogodišnje istraživanje također pokazuje da 47 posto ispitanika, među kojima je znatno veći postotak žena i onih u dobi od 18 do 24 godine, bira vozača za skupinu koji se dobrovoljno odriče konzumacije alkohola kako bi sve sigurno dovezao kući, dok ih 12 posto to čini povremeno.

Isto tako, ove godine 62 posto ispitanika podržava zabranu upravljanja motornim vozilima s više od 0,0 promila alkohola u krvi, dok “zakon o 0,5 promila“ podržava 54 posto građana. Međutim, zabilježen je porast od 1 posto neodlučnih ispitanika u vezi sa “zakonom od 0,0 promila“.

K, Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo