Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čaša crnog vina za dugovječnost

Ako čvrsto vjerujete kako su sva alkoholna pića iznimno štetna za organizam, rezultati znanstvenih istraživanja mogli bi vas razuvjeriti.

Naime, javna je tajna kako pivo i vino štite od kardiovaskularnih bolesti, poglavito od infarkta srca – ako se piju umjereno. Dakle, važno je ne pretjerati, jer je u većim količinama alkohol i te kako štetan. Provjerite jeste li žrtva i ostalih “alkoholnih zabluda”!

kAlkohol grije – točno

Nekih 65 do 70 posto energije koju donosi alkohol pretvara se u toplinu, što je zamjetnije u mršavih i aktivnih osoba nego u debelih.

Pivo ne deblja – točno

Optužba da deblja jedna je od glavnih nepravdi učinjenih pivu. Niti u jednog sudionika istraživanja nije dokazana nikakva bitna veza između umjerene konzumacije piva i povećanja tjelesne težine. Naime, umjerena konzumacija piva tijekom obroka povećava potrošnju energije tijekom dana.

Alkohol je dobro “pogonsko gorivo” – točno i netočno

Od raspoložive energije koju smo unijeli konzumacijom vina, oko 20 posto odlazi u mozak, živčani sustav i krvne stanice, a ostatak se gubi mokraćom, znojem i disanjem ili odlaže u masno tkivo.

kŠampanjac smiruje – točno

Pod uvjetom da ga pijete u malim količinama. Neki stručnjaci
savjetuju popiti do dvije čaše šampanjca na dan, jednu uz objed i jednu
uz večeru. Prema njima, šampanjac djeluje kao homeopatski lijek zbog
svojih brojnih sastojaka. No, ako ga se pije mnogo, učinak je obrnut.

Samo je voda dobra za zdravlje – netočno

Crno vino, bogato antioksidansima polifenolima, vjerojatno pomaže da poživimo dulje i u dobru zdravlju. Osobe koje svakodnevno popiju malo vina manje boluju od kardiovaskularnih bolesti nego osobe koje nikada ne piju. Rezultati jednog istraživanja pokazuju da osobe koje piju 25 do 50 cl vina na dan, smanjuju i rizik od Alzheimerove bolesti za 25 posto.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo